Начало / Общество / Жители на „Дружба“ и „Сторгозия“ се жалват от горене на кабели и миризма на химикали

Жители на „Дружба“ и „Сторгозия“ се жалват от горене на кабели и миризма на химикали

Два сигнала, засягащи качеството на въздуха в Плевен, са подадени през месец февруари в РИОСВ – Плевен, съобщават от екоинспекцията.

На 16 февруари на „зелен телефон“ е сигнализирано за остра миризма на химикали, която се усеща в началото на ж.к. Сторгозия, преди бензиностанция OMV. Няма наличие на пушек, но същата миризма е усетена и на 14 февруари в 7.30 ч. сутринта. С цел идентифициране на източника и времето, в което се появяват миризмите, са проведени разговори с живеещи и работещи в региона граждани. Получената от тях информация е противоречива и не дава възможност да се идентифицира източника и характера на миризмите.

Ден по-късно – на 17 февруари, на „зелен телефон“ е подаден сигнал за нерегламентирано горене на кабели до бл. 314 в ж.к. Дружба, срещу ДФСГ „Интелект“. Извършена е проверка на фирма, която се намира там. При нея е констатирано, че котела е в режим на работа. Използва се за отопление на производствена и административна сграда. На площадката, в близост до котела, е констатирано наличие на дърва за огрев. Не са открити следи от изгаряне на кабели. Не е установено в близост и наличие на складирани отпадъчни кабели.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...