Акценти
Начало / Култура / Евлоги Илиев: Изпращаме успешна година за Плевенската филхармония

Евлоги Илиев: Изпращаме успешна година за Плевенската филхармония

Evlogi

Каква беше отиващата си 2013 г. за Плевенската филхармония – един от най-авторитетните културни институти в града ни, какви са планираните нови творчески проекти, ще има ли изненади за почитателите на класическата музика – на тези и други въпроси отговори за infopleven директорът Евлоги Илиев.

–     Г-н Илиев, успешна ли беше 2013 година за Плевенската филхармония?

–    Приоритет в културната стратегия на Европейския съюз е Директивата, която гласи, че всеки гражданин, дори в най-отдалеченото градче, има право на култура. Това беше водещото начало в нашата дейност тази година. За мен е много важно плевенските културни институти да предлагат културния си продукт не само в Плевен, но и в периметър от 100-150 км, където няма нищо. Отиващата си година беше успешна за нас. Само преди дни бяхме на най-престижната сцена в столичната зала „България”, където с Общинския хор „Гена Димитрова” и солистите Орлин Горанов и Еделина Кънева представихме концерта „Ода за света”. Коментарите след това бяха еднозначни – това са най-добрият извънстоличен оркестър и най-добрият извънстоличен хор. Запис на концерта вече беше излъчен по телевизията. Това ме радва много. В същото време съм здраво стъпил на земята и знам, че трябва да се решават още много въпроси в художествено-творческата и организационната дейности.

–     Какво говорят цифрите за дейността ви през изминалите месеци?

–    Направили сме 80 концерта, имаме 20 турнета извън града. През идната година ни предстоят изяви на втората и третата престижни сцени у нас – това са Античният театър в Пловдив и Летният театър в Бургас, където ще представим отново концерта „Ода за света”.

–     Кои са най-значимите имена, с които работихте през отиващата си година?

–     Най-добрите солисти на България бяха в Плевен. Това са пианистите Йовчо Крушев, Людмил Ангелов, цигуларката Ваня Миланова, певците Орлин Горанов, Еделина Кънева, Васил Петров и други. Работихме с главния диригент на Софийската филхармония Мартин Пантелеев, който прие поканата ми и за Великденски концерт. Максим Ешкенази ще ни гостува в края на април 2014 г. Така че творците, които ни гостуваха през 2013 година, ще посрещнем отново и през идната. Естествено мислим и за още по-големи звезди, но за сега имената им ще останат тайна.

–     Продължавате да работите и по образователни програми.

–    Направихме две образователни програми за учениците от плевенските училища. Едната е „Танцът в музиката”, а другата – „Великите композитори”, в които целта е децата да запомнят музиката не само слушайки, но и възприемайки я чрез танца и мултимедията. Напролет плануваме да стартираме с Хор „Гена Димитрова” още един проект с работно заглавие „Първи стъпки в операта”. Продължава програмата „Фортисимо в клас”. През април е заключителният концерт с диригент Максим Ешкенази и водеща Ани Цолова. Друга програма, в която за пръв път се включихме тази есен, е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – „Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г.” Надявам се, че през следващата година отново ще участваме в европейски програми. Това е една ниша, която трябва да бъде разработена, защото там има добро финансиране и трябва да кандидатстваме. За следващия програмен период е заложена програмата „Творческа Европа”, която дава големи възможности, но трябва много добра подготовка.

–     Какви други цели си поставяте за Новата година?

–    Много е важно партньорството с бизнеса. Целите са две – от една страна работниците и служителите на дадена фирма да получават културен продукт, а от друга страна – бизнесът да ни помага финансово, защото работим в условия на финансова криза и е трудно. Въпреки че в Плевен много предприятия бяха затворени през последните 15-20 години, радвам се, че доста фирми откликват на нашите потребности.

–     Почитателите ви да очакват ли приятни изненади?

–    Имаме идея съвместно с Хоровата формация „Гена Димитрова” да възстановим националния певческият конкурс на името на Гена Димитрова. Второто му и последно издание беше през 2009 г. Планираме да го осъществим със собствено финансиране. Може би ще помолим Община Плевен единствено за медийна подкрепа и рекламни материали. Конкурсът ще се състои през май 2014 г., когато е рожденият ден на Гена Димитрова. Концепцията на конкурса е да се даде възможност за изява на млади оперни певци.

–     Благотворителността също присъства в дейността на Плевенската филхармония.

Стремежът ни да правим концерти, да имаме приходи от билети не бива да е самоцел. Трябва да си припомняме, че сме нормални хора, като всички други. И миналата, и тази година изнесохме благотворителни концерти – два от тях бяха в подкрепа на болни деца, а третият беше за възстановяването на Драматичния театър в Пловдив, в който избухна пожар. Тоест не всичко е пари и печалба.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...