Акценти
Начало / Общество / До 5 000 лева глоба за нарушителите предвижда проект за Наредба за овладяване популацията на бездомните кучета

До 5 000 лева глоба за нарушителите предвижда проект за Наредба за овладяване популацията на бездомните кучета

улични-кучета

Глоба в размер от 50 до 300 лв., а при повторно нарушение глоба в размер от 300 до 5000 лв. предвижда проект за Наредба за овладяване популацията на бездомните кучета за граждани, които нарушават разпоредбите на тази наредба.  Конкретният размер се определя в зависимост от степента на обществена опасност на деянието за отделния случай, е записано в проекта на документа.

Глоби ще се налагат на собственици на домашни любимци, които повторно са заловени безнадзорно да се разхождат и са настанени в приют за кучета. При такъв случай кучето се кастрира, а собственикът получава животното след представяне на ветеринарно медицински паспорт на животното, документи за регистрация и платена годишна такса за съответната календарна година и доказателства за платена глоба, е записано в проектът за наредба.

Наредбата забранява безпрепятствено допускане на безстопанствени животни в  сгради в режим на етажна собственост. Разпоредбата има за цел да не се възпрепятства улова на  безстопанствените животни и ограничаване възможностите за повишаване популацията им.

Забранява се връзването и обгрижването на безстопанствени животни в  подслони, навеси, ограждения, къщички и др. около блокови пространства и други обществени места. Целта на тази забрана е саморегулиране на популацията – насищане на средата с обработени / кастрирани кучета, които да не позволяват навлизане в периметъра на некастрирани кучета.

Забранява се  изнасянето на храна и вода за безстопанствените кучета на обществени места.

Глоби грозят собствениците на некастрирани домашни любимци,  които ги допускат до контакти с безстопанствени животни,  водещи до заплодяване на последните, предвижда още проектът за наредба.

Глобите, събрани по реда на наредбата, ще се използват за изграждане и поддържане на специализирани обособени площадки за разхождане на домашни кучета;  за поставяне на указателни табели  за разхождане на домашни кучета; за доставка и монтаж на специализирани кошчета за кучешки екскременти; за общински кампании по кастрация, обезпаразитяване, чипиране, за други дейности и мероприятия предвидени в Плана за овладяване на безстопанствените кучета на територията на Община Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...