Акценти
Начало / Общество / До 19 юни ремонтът на пътя Славяново – Пордим приключва

До 19 юни ремонтът на пътя Славяново – Пордим приключва

19 юни е крайният срок за приключване на рехабилитацията на над 11 км от пътя Славяново – Пордим. Строително-монтажните работи стартираха през юни 2012 год. и до момента са изпълнени над 90% от предвидените дейности, това обяви на среща с медиите инж. Христо Петров, началник отдел в Агенция „Пътна инфраструктура”.

Рехабилитираният пътен участък от 11.108 км е част от републиканската пътна мрежа. Отсечката преминава през територията на общините Плевен и Пордим. Началото на обекта е в град Славяново, а краят – в град Пордим. В Пордим републиканският път се пресича с множество улици в града, има и петклонно кръстовище. Цялото трасе е разделено на три части, уточни инж. Петров.

В първия участък, който е с дължина 4 км, вече са завършени локалните и предварителните ремонти, заустванията на селскостопански пътища, изградени са нови тръбни водостоци. В целия участък са положени неплътен асфалтобетон (биндер) и плътен асфалтобетон за износващ пласт. В самия град Славяново са поставени нови бетонови бордюри. В момента се изграждат банкети и отводнителни окопи, остава да се положи и маркировката.

По-особеното във втория участък, който е от кръстовището с пътя Ботевград – Плевен до Пордим, е че там е изпълнена основа от студено рециклирана настилка с основна цел повишаване носимоспособността на участъка. Технологията на изпълнение включва студено рециклиране на съществуващите асфалтови пластове на дълбочина 25 см и смесването им след това със свързващо вещество при оптимална влажност. Положен е както долния пласт (биндер), така и износващия пласт плътен асфалтобетон. Изградени са нови тръбни водостоци, оформят се отводнителните окопи и банкетите, монтират се пътни знаци за организация на движението. Остава да се сложи и еластична ограда.

Третият участък от обекта преминава изцяло през Пордим. Кръстовището там, което е петклонно, е реконструирано вече като кръгово. Завършен е основният ремонт на участъка с две платна за движение като е изпълнена нова пътна конструкция. В града не само са запазени съществуващите тротоари и зелени площи, но са изградени и нови тротоари, поставени са и нови бетонови бордюри. В този участък остават да се направят дребни довършителни неща, допълни инж. Христо Петров.

По негова преценка, при хубаво време има възможност дейностите да приключат дори преди обявения краен срок. След това предстои да се изкара разрешение за ползване на пътя. Гаранцията на ремонтните дейности е 2 години, а по трасето не е правен ремонт от построяването му през 80-те години на миналия век, т.е. повече от 30 години, допълни инж. Ивайло Денчев, директор на Областно пътно управление Плевен.

Рехабилитацията на отсечката Славяново – Пордим се финансира по програма „Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013“ и бюджетът за българската страна е 6 792 417 лева. Проектът е съвместен и предвижда от румънска страна рехабилитация на пътя Корабия – Избичени, а водещ партньор е Окръжен съвет Олт, Румъния.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...