Акценти
Начало / Последни новини / Добро представяне на шахматистите от Плевен и Червен бряг в Държавното до 20 години

Добро представяне на шахматистите от Плевен и Червен бряг в Държавното до 20 години

От 27 февруари до 6 март 2016 г. в наскоро реновираната зала на ШК „Етър“ Велико Търново се играха партиите от ДИП за младежи и девойки до 20 години. Шампионатът по класически шах трябваше да излъчи представителите на страната ни на Световното първенство през месец август в Индия. Шампионите придобиваха и право на участие в мъжките и женските финали за 2016 година.
В отсъствието на фаворитките при девойките в тази възрастова група – фм Симонета Иванова и фм Деница Драгиева, квотата за световното спечели състезателката на ШК „Тунджа “ Ямбол Доника Шивачева, която стана първа с впечатляващ резултат 8,5 т. от 9 възможни. Като шампионка Доника доби право на участие и на женския финал, който ще се играе през април в Плевен. Сребърния медал спечели състезателката на домакините Ива Пенчева, а трета се класира Николета Господинова от ШК „Георги Даскалов“ Варна.
В шампионата при девойките на ускорената контрола победи ело-фаворитката Мария Васова от ШК „Асеновец“ с 6 от 7 възможни точки, а на блица отново най-добра се оказа Доника Шивачева, която се окичи с второ злато с актив от 6 точки.
СКШ „Плевен XXI“ разчиташе на призово място в първенството при младежите. Състезателят на клуба Дарио Дерешки, многократен медалист в групата през последните 12 години, този път не беше на ниво и зае едва 9-то място в класирането с резултат 4 точки от 7 възможни. Убедително с актив 6,5 т. държавната титла спечели Ради Данов от ШК „Юри Бендерев“ Перник. С това той доби квотата за участие на СП в Индия и място в мъжкия финал в Плевен. Вицешампион в тази възрастова група стана Емил Стефанов от ШК „Етър“ Велико Търново, а бронзовото отличие заслужи Димитър Дюлгеров, отскоро състезател на ШК „Михаил Тал“ Червен бряг.
В шампионатите при младежите на ускорен шах и блиц най-бърза и концентрирана игра демонстрираха братята Димитър и Волен Дюлгерови от ШК „Михаил Тал“, които след спечелените Национални купи „Виктори“ за 2015 г. на същата контрола, се оказаха непобедими и в Търново.
Да премери сили с по-големите, в първенството на ускорен шах се включи и 11 годишният състезател на СКШ „Плевен XXI“ Валентин Митев, който успя да се нареди на 5-то място с актив от 4,5 т.
В блица се присъединиха още двама състезатели на плевенския клуб – 14 годишните Давид Цветанов и Стилиян Нановски. Те натрупаха по 4 точки, с които заеха места в първата десeтка.
Малко остана на Валентин Митев да спечели бронза в блица. С равни точки – по 5 от 7, но с по-лош допълнителен показател, Вали остана 4-ти, с което даде сериозна заявка за призово място в своята възрастова група до 12 години.
Шампионатите се играха в спортен комплекс „Ивайло“ и преминаха под безупречното съдийство на мс Николай Йорданов – председател на клуба-домакин ШК „Етър“ Велико Търново.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...