Акценти
Начало / Икономика / Добро е състоянието на общинските търговски дружества в Плевен

Добро е състоянието на общинските търговски дружества в Плевен

Плевен

Общинските търговски дружества отчитат добро състояние към края на третото тримесечие на годината, това коментира Дарин Ангелов на база отчетите, които общинските дружества са задължени да правят на всяко тримесечие.

Най-добри са финансовите показатели на трите ДКЦ-та в Плевен, които отчитат печалба. Стабилно е положението и на фирма „Тролейбусен транспорт” – Плевен. Показателно за финансовото състояние на дружеството е, че то ще получи заем от 7 млн. лв. за покриване на последната вноска за купуването на новите тролеи. Тези средства ще бъдат възстановени, но едва през пролетта, от финансиращия орган по европейската програма, по която се обновява тролейбусния парк в града, поясни Дарин Ангелов. На последното си заседание Общинският съвет одобри получаването на кредита.

Общинското дружество „Инжстрой”, което преди няколко месеца беше в критично положение, вече стопява загубите си и започва да се възстановява от кризата. Към края на деветмесечието общите загуби на „Инжстрой” са в размер на 354 000 лв., като през първото  и второто тримесечие те са били съответно 180 000 лв. и 150 000 лв. След избора на нов изпълнителен директор загубите за третото тримесечие са свити до 24 000 лв. Пред общинските съветници новият управител Цветелин Цветанов е направил изводи, че в дружеството е имало слаб контрол върху използването на горивата, сключвани са неизгодни договори за материали и машини. Към отчетния период „Инжстрой” няма просрочия към НАП и по социални плащания.

Стобилизира финансовите си показатели и фирма „Паркстрой”, която за деветмесечието отчита 24 000 лв. печалба. Към момента назначените на работа в дружеството са 83. Изпълнителният директор Красимир Петров е обяснил, че се налага използването на външни услуги, тъй като персоналът и наличната техника са недостатъчни.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...