Акценти
Начало / Общество / Добри практики в областта на туризма представяме на международна среща за бъдещето на сътрудничеството между градските и селските райони

Добри практики в областта на туризма представяме на международна среща за бъдещето на сътрудничеството между градските и селските райони

Зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков и старши експертът Веселка Антонова  заминават за Краков, Полша, където на 12 и 13 декември ще се проведе международна среща по проблемите на сътрудничеството на селските и градските райони. В срещата ще участват осем  партньорски институции от цяла Европа, участващи в проекта „Градско – селски партньорства в метрополните зони” (URMA). Те ще обсъждат как градско-селските партньорства могат да допринесат за териториалното сближаване и за стимулиране на иновациите и икономическото развитие. Ще разгледат как Краков като полюс на растеж на метрополния район насърчава развитието на съседните селски райони – но също и дали съседните селски райони допринасят за развитието на Краков.

Осемте региона партньори ще представят примери за устойчиви партньорства между градските и селските райони. В Хамбург, селските райони и ядрото на града са изготвили общи концепции за по-добро свързване на региона чрез обществен транспорт, в Твенте (Холандия) развиват хранителна верига, а регион Ломбардия (Италия) служи като място за отдих на град Милано. Основен въпрос на семинара ще бъде как Краков може да се възползва от този опит. Климент Найденов – ръководител на проекта за Областна администрация Плевен, ще представи модел на успешно регионално сътрудничество в областта на туризма и трансграничното сътрудничество.

Проектът Градско-селски партньорства в метрополните зони (URMA) е финансиран от Европейския съюз в рамките на Програмата ИНТЕРРЕГ IV C. Осем партньори от 5 държави-членки на ЕС ще си сътрудничат до декември 2014. Партньорите се намират в Хамбург (Германия), Краков и Шчечин (Полша), Ломбардия и Тоскана (Италия), Твенте (Холандия) и Плевен (България).

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...