Акценти
Начало / Общество / Днес отбелязваме 135 години от Плевенската епопея

Днес отбелязваме 135 години от Плевенската епопея

Тази година тържествата по повод годишнината от Освобождението на Плевен са под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Тържественият ритуал за 10 декември – Ден на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение  и 135-та годишнина от Плевенската епопея ще започне в 11 часа с военен ритуал на площад „Възраждане” за посрещане на председателя на парламента.

Пред мавзолея – костница „Св. Георги Победоносец” ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите български и чужди воини за освобождението на Плевен.

След словата на официалните лица ще бъдат поднесени венци и цветя пред вечния огън на мавзолея.

В програмата за отбелязване на годишнината е включен тържествен концерт от 12.30 часа в ДТ „Иван Радоев”. В него участие ще вземат Плевенска филхармония, ученици от НУИ „Панайот Пипков” и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”. Входът за концерта е свободен.

В 16 часа ще бъде официалното откриване на изложбата „Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея”. Изложбата от творби от художествения фонд на Военноисторически музеи – Плевен ще бъде експонирана на оградата на къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ”.

Вечерта от 19 часа в ДТ „Иван Радоев” започва концертът спектакъл „Родино моя” на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл. Входът за концерта също е свободен.

10 декември се чества официално всяка година от 1997 г. по Решение на Общинския съвет.  На тази дата през 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) обсадените войски на Осман Паша са победени, Плевен е освободен – така се предизвиква решителен обрат в хода на войната.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...