Акценти
Начало / Общество / ДНЕС изпраща искания до президента и Парламента

ДНЕС изпраща искания до президента и Парламента

С формулиране на постъпилите до момента искания на хората завърши дискусия, проведена в Плевен от гражданско движение ДНЕС. Документът ще бъде изпратен до президента и до Народното събрание.

В дискусията участваха членове, симпатизанти и граждани. Предложено беше всеки, който има виждане за ситуацията в момента, да направи своите предложения как да се решат проблемите с монополите, с политическата криза, с обедняването на хората.

Обвързване на минималната работна заплата с минималния жизнен стандарт за страната, режийните да покриват до 30% от минималната работна заплата, да се допускат граждани и гражданските формирования да присъстват в местната власт и да вземат активно участие в нея, както и да имат право да вземат и решения – бяха само част от предложенията.

Ивайло Пелов даде идея за създаване на Обществен комитет за контрол или работна група от 23 души граждани, която да е на пряко подчинение на президента. Тя ще има функциите и правомощията на всички служби и трябва да е независима от политическите централи. Комитетът ще докладва положението в страната, проблемите на хората, както и ще прави внезапни проверки във всички области на стопанския живот на страната – дали по места администрацията си върши работата или се забавят преписки, дали покрива престъпниците, дали получава подкупи и т.н. Именно тази  група от 23 независими експерти ще следи и ще предлага решения, за противодействие на институциите, които злоупотребяват със законите. Тази група трябва да има трима равнопоставени ръководители, които да вземат решенията единодушно, а не един, за да не създават условия за корупция и привилегии, уточни Пелов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...