Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Световният ден на театъра! „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори“

Днес е Световният ден на театъра! „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори“

театър завеса

На днешната дата празнуваме Световния ден на театъра. Този ден се отбелязва на 27 март от 1962 г. с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). Не случайно и Уилям Шекспир е казал: „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори“.

Проявите, свързани с този ден, са както мащабни театрални събития, така и съвсем интимни чествания на любовта към магията на театъра. От времето на Древногръцкия театър до сега магията на театъра привлича милиони хора по света. Именно затова всяка година на тази дата се организират разнообразни национални и международни театрални инициативи за отбелязване на събитието. Едно от най-известните от тях е разпространението на Международното послание за световния ден на театъра, традиционно написвано от личност от световна величина, свързана с театъра. Първото такова послание за Световния ден на театъра е написано от Жан Кокто през 1962 година.

Театърът е източник на удоволствие и вдъхновение, той умее да сближава най-разнообразните култури и народи, съществуващи по света, но той е и нещо много повече от това, защото може и да образова. Театър се играе по целия свят и не винаги в обичайните театрални условия. Той може да ни кара да се смеем или плачем, но би трябвало и да ни провокира да мислим и разсъждаваме.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...