Акценти
Начало / Общество / Дипломация на народа създават интелектуалци от Брест, Беларус

Дипломация на народа създават интелектуалци от Брест, Беларус

 

IMG_0227Брест Беларус делегация

Група интелектуалци от град Брест в Беларус са започнали автопоход по селищата в Европа, които носят същото име. Началото е поставено през миналата година с обиколка на едноименни населени места в Полша, Чехия, Германия и Франция. Тази година групата се е насочила към Брест от страните на Балканите. Това обясни пред плевенски журналисти Николай Александров, главен редактор на вестника „Брестски куриер” в град Брест, Беларус.

В групата са включени още Александър Безпалов – представител на кметството в беларуския град, Сергей Сухой – представител на туристическия бизнес, Тарас Юркевич – технически персонал в местния  Драматичен  театър и бард, Ирина Шепелевич – фотокореспондент. Идеята да бъдат открити и посетени Брест-овете в Европа е именно на Ирина Шепелевич, която през 2013 г. решила да направи едно такова пътуване с дъщеря си. След като властите в родния Брест подкрепили идеята й, тя преминала на ниво дипломатически мисии и посолства  и добила много по-официален характер.

Главна цел на обиколките вече станала идеята за създаване на пътища за народна дипломация, които често действат много по-ефективно от официалните договори и срещи, подчерта Александър Безпалов. Така се стигнало и до решението да бъде създадена Асоциация на градовете с името Брест, която да задълбочи контактите между едноименните градове и да създаде условия за сътрудничество във всички сфери на живота. Основното е по този начин селищата да получат стимул за развитие, допълни Безпалов.

IMG_0229Брест Беларус делегация

Групата вчера е посетила и село Брест, община Гулянци. Почувствахме се като у дома, сред свои, споделиха гостите. Там те са посрещнати от местните жители според българската традиция с хляб и мед, имали са разговори с местното ръководство. А празничният обяд се е превърнал в истинско веселие с изпълнения на местни  фолклорни групи и съпровод на китара от Тарас Юркевич.

Гостите споделиха, че навсякъде са посрещани по този топъл начин и това изключително много радва сърцата им. С голямо вълнение те разказаха за радушния прием в Албания и Сърбия.

Досега те са открили още девет селища с името Брест в Европа. Предстои им пътуване до Брест във Великобритания и в Канада.

А през 2019 г., когато техният град ще отбележи 1 000 години от създаването си, ще бъдат поканени представители на посетените градове, за да бъде учредена Асоциацията.

Днес гостите от беларуския град бяха посрещнати от зам.-кмета на Община Плевен Стефан Петков.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...