Начало / Общество / Деца сурвакаха за ромската Нова година

Деца сурвакаха за ромската Нова година

26 деца от 5 училища в Плевенско, които работят по проект за намаляване на отпадането на ромски деца от училище, сурвакаха днес за ромската Нова година областния управител Иван Новкиришки и екипа му. След това децата посетиха Регионалния инспектора по образование, както и Община Плевен. За стихотворенията и песните, които изпълниха, те получиха и торбички с подаръци.

Малчуганите са от СОУ „Христо Смирненски” в Койнаре, от училищата в Бохот, в Буковлък, Търнене и в Дисевица и традиционно от няколко години посещават държавните институции. Всички деца участват в СИП Фолклор на етносите, програма, която се реализира от 10 години в училищата и с подкрепата на Център Амалипе Велико Търново резултатите с отпадането на деца от училище са много добри. Йонка Данова, регионален координатор Образователна интеграция на центъра, уточни, че тази учебна година в област Плевен 13 училища участват в проекта в социалната и образователната сфера – това са две учебни заведения в Кнежа и училищата в Койнаре, Глава, Радомирци, Чомаковци, Буковлък, Дисевица, Търнене, Бохот, Пелишат, Беглеж и Мечка. Освен това, в Центъра за развитие на общността в Кнежа работят двама модератори, които са връзка между общността и институциите. „Доказаният начин да задържим децата в училище, не само ромските, е този – да ангажираме и свободното им време в извънкласни дейности. На територията на област Плевен те са ангажирани целодневно и резултатът е, че само 0,26% е официалният процент на отпадане на ромски деца от училищата, с които работим”, уточни Йонка Данова.

Освен това, по покана на областния управител и екипа му, Йонка Данова представлява организацията в оперативния екип за изготвяне на областна стратегия за периода 2012 – 2020 за интегрирането на ромите, която областната администрация в момента подготвя. „Надявам се с това, което правим – създаване на областна стратегия за ромската общност във всяка една област на България, да бъдат обособени приоритетите и цялото общество да участва в процеса на интеграция. А най-сигурният начин за това е чрез познаване на традициите”, добави Данова.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...