Начало / На фокус / Деца от ДГ „Еделвайс” твориха изделия, вдъхновени от магията на българската шевица (снимки)

Деца от ДГ „Еделвайс” твориха изделия, вдъхновени от магията на българската шевица (снимки)

Открит урок по предприемачество се проведе днес в ДГ „Еделвайс” – Плевен. Той е част от инициативите за Седмицата по предприемачество, които се организират в училища и детски градини в цялата страна по програмите за предприемаческо образование на Джуниър Ачийвмънт-България. За  шеста поредна година детска градина „Еделвайс“ участва в Седмицата по предприемачество на Джуниър Ачийвмънт-България.

Шестгодишните деца от подготвителна група „Мечо Пух“ със старши учител Нина Данова  представиха урок на тема „Магията на българската шевица” пред  учители от детски заведения и училища. Гости на урока бяха  Йонита Иванова-началник отдел „Образование“  в Община Плевен, Маруся Додова-старши експерт по предучилищно образование  в РУО-Плевен, Бисер  Божиков  и Светослав Георгиев от  Лайънс клуб -Плевен, Руси Русев – директор на СУ“ П.яворов“, членове на Настоятелство при ДГ “Еделвайс“.

Предварителната подготовка за урока е включвала посещение етнографския отдел на  Регионален исторически музей – Плевен, организиране на изложба с традиционни изделия с български шевици, запознаване със значението на фигурите, използвани в бродериите и тяхната изработка.

За практическото занимание децата бяха разделени на три „отдела“ – дизайнерски, производствен и пласмент, като всеки имаше конкретна задача в подготовката и  изработването на изделия, украсени с елементи от българската шевица. Преди да започнат да творят, старши учител Нина Додова припомни накратко колко са фолклорните области в България, какво е значението на цветовете и фигурите в българската шевица.

Консултант на откритата практика бе   Албена Кръстева-специалист по български фолклор. С нейна помощ и с подкрепата на учители от детската градина децата изработиха своите красиви модели за ризи и съдове, украсени  с фолклорни мотиви. С тях ще бъде подреден изложбен кът в детското заведение.

В края на урока Бисер Божиков от  Лайънс клуб – Плевен  връчи сертификатите на децата за участието им в инициативата и подари българското знаме за децата от група „Мечо Пух“. Учители от СУ “П.Яворов“ подариха пано с български шевици, изработено от бивши възпитаници на ДГ “Еделвайс“.

Заниманията по предприемачество помагат на децата да развият своите  умения за работа в екип, вземане на решения, организиране на работата си, уважение и  съхраняване на българските  традициите, сподели Нина Данова.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...