Акценти
Начало / Общество / Десетки на протестен митинг в защита на АЕЦ Белене

Десетки на протестен митинг в защита на АЕЦ Белене

Десетки се събраха днес на протестен митинг в Плевен срещу решението на правителството да спре изграждането на АЕЦБелене. Митингът беше организиран от гражданското движение „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти”. За да изразят подкрепата си, на площада пред Драматичния театър в града  бяха дошли представители на различни политически партии, на синдикатите, граждани от Враца, Монтана, Ловеч.

Тук  беше и експрезидентът Георги Първанов. Той беше сред първите, които сложиха подписа си под стартиралата подписка с искането за референдум за възобновяване строителството на АЕЦ Белене. „Вярвам, че в близките седмици тези подписи ще надминат милион, защото това не е прищявка на някого, а истинска национална кауза. Днес сме се събрали хора от различни партии, религии, възрасти и професии, за да кажем своето категорично „не” на престъпното решение на сегашното правителство за спиране на строежа на новата атомна централа”, каза в обръщението си пред протестиращите Георги Първанов. Той нарече престъпление и предателство към българския народ спирането на проекта „Белене” „Днес сме се събрали да кажем своето твърдо „да” на изграждане на новата атомна централа, защото това означава милиарди инвестиции и то в тежък, кризисен момент за страна”, заяви още Първанов.

Изпълнителният секретар на „Булатом” Станислав Георгиев , изрази позицията, че в никакъв случай не бива да се противопоставят двата ядрени обекта на България – АЕЦ  Козлодуй и АЕЦ Белене, защото и двата имат своето място в ядрената енергетика на страната ни. Още повече, че живеем в свят с изчерпващи се енергийни ресурси и енергията ще стане безценна за държавите, които я притежават, изтъкна Георгиев. Пред протестиращите той изказа и идеята проектът „Белене” да бъде даден за изграждане на частен инвеститор, щом държавата няма достатъчно финансов ресурс да направи това. „Нека този частен инвеститор изгради централата съобразно действащите в страната закони”, каза Георгиев и призова да бъде обсъден този вариант.

Лидерът на КНСБ в Плевен Янчо Андонов, ясно заяви, че трябва да се проведе референдум за изграждането на АЕЦ Белене, която е от стратегическо значение за икономическото развитие на цяла Северозападна България.

Кметът на Белене Петър Дулев илюстрира с цифри как се е отразило на Общината спирането на проекта за атомна централа. За последните три години бюджетът на общината е намалял двойно – от 10 млн.лв. на 5 млн.лв., в същото време увеличението на безработицата е три пъти и в момента е 17.5%.  Дулев покани правителството да проведе изнесено заседание в Белене.

По време на митинга, който продължи около час, в подписката за провеждане на референдум за изграждане на АЕБ Белене бяха събрани 2 000 подписа. С тях участващите ясно заявиха позицията си България да не се отказва от строежа на втора атомна централа и правителството да ревизира взетите в края на март тази година решения. Сред исканията на протастиращите е да бъде огласен докладът на HSBC, тъй като те смятат, че в него ясно е обоснована необходимостта от изграждането на новата ядрена мощност.

Стига лъжи за АЕЦ Белене, гласяха издигнатите на митинга лозунги.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...