Акценти
Начало / Култура / Ден по-рано откриват изложбата на Йедличка в Арт център Плевен

Ден по-рано откриват изложбата на Йедличка в Арт център Плевен

Изложбата на чешкия художник Петр Йедличка ще бъде открита в Арт център Плевен на 26 февруари, а не както беше обявено предварително на 27 февруари, съобщиха днес от отдел „Култура” в Община Плевен.

Часът на откриването остава същият – 17.30 часа.

Посетителите на галерията ще имат възможност да се докоснат до авангардната живопис на чешкия художник, за която казват, че е истински взрив от цветове.

„Живописецът, скулпторът и художественият педагог от Бърно Петр Йедличка е автор на обширен и на пръв поглед безспорен труд, чиито основен белег е неограничената от нищо свобода на творческа изява. Макар Йедличка да е скулптор по образование, неговата творба се колебае между пластиката и живописта, а през последните години авторът сам счита живописната си изява за своя най-автентична проява. От края на миналия век в авторската живописна творба, наред с женските голи тела, все по-често се появяват големи, маскирани замислени лица, чиято агресивна цветност и хаотична неустановеност стават разказвателно средство в изповедта на художника за ситуацията на човешкия индивид. След 2000 година, настъпва успокояване на цвета и формата, което обаче в края на първото десетилетие на новото хилядолетие художникът изоставя. Отказва се и от своята централна тема – женския акт – и обръща внимание към няколко поколения по-възрастни персонажи, често изобразени с горчива ирония. Образите на старци хванати в гротескни ситуации са подсилени с груб отличителен почерк и агресивна цветност, към която художникът още по-интензивно се връща. В картините на Йедличка от последните две, три години още повече се засилва радикализацията на изразните средства и художникът още по-безжалостно продължава стремежа си към оголване и изразяване на човешката ситуация във взаимодействие с времето чрез художествени средства”. (Иржина Хокеова)

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...