Начало / Любопитно / Ден на организирания туризъм в България

Ден на организирания туризъм в България

На 28 август, за пореден път се чества Деня на туризма. За рождена дата на организирания туризъм в България се приема 27 август 1895 г., когато по инициатива на писателя Алеко Константинов Щастливеца 300 души се изкачват от София до Черни връх.

Походът на 300 души от София и околностите към Черни връх, проведен на 27 август 1895 г. по покана на Алеко Константинов, поставя началото на организирания туризъм в България, а първото туристическо дружество „Алеко Константинов“ е създадено на 20 юли 1899 година. Тогава фразата на Щастливеца „Опознай родината, за да я обикнеш“ става девиз на българските туристи. През 1901 г. в района на Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка“ е поставена и първата туристическа маркировка в страната, указваща пътя към Черни връх.

На Витоша започват и първите прояви на алпинизма и ски спорта. В района на Комините се провеждат първите скални изкачвания на софиянци. Карането на ски започва преди сто години, през далечната 1915 г., в района под Черни връх, а през 1918 г. се създава и първата ски група при софийския клон „Витоша“ на Юношеския туристически съюз. За начална дата на планинското спасяване се счита 24 декември 1923 г., когато най-добрите туристи от ТД „Алеко Константинов“ създават специална група. През декември 1933 г. се създава и Планинската спасителна служба, чиито първи пунктове се разполагат във витошките хижи. Основна заслуга за изграждането на първите хижи и заслони в страната имат Българският туристически съюз и Юношеският туристически съюз.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...