Начало / Култура / Демонстрации на печат на Гутенбергова преса в РИМ – Плевен (снимки)

Демонстрации на печат на Гутенбергова преса в РИМ – Плевен (снимки)

Изложбата „Преди Гутенберг и след това” беше открита тази вечер в Регионалния исторически музей в Плевен. В текст и снимки, както и чрез множество музейни експонати тя проследява развитието на писаното слово от древността през печатарската машина на Гутенберг до по-съвременната печатарска техника.

Изложбата беше открита от зам.-областния управител Татяна Божинова и зам.-кмета Милен Яков. След което създателят на изложбата Диян Павлов – Джими, направи интригуващо представяне. Експонатите и 50-те цветни пана  са резултат от дългогодишния труд на Джими при създаването на неговата „Творителница О’Писменехъ!“.

Изложбата ще остане открита до 2 март. Всеки делничен ден от 15 часа ще има демонстрация на печат с Гутенбергова преса, производство на ръчна хартия и всичко това съчетано с интересния разказ на Джими. Във вторник и четвъртък от 16 часа  и в събота от 11 часа ще има прожекция на документален филм за Гутенберг.

 Интерактивната изложба се организира със съдействието на Община Плевен. Събитието е посветено на 550 годишнината от смъртта на Йоханес Гутенберг, 620 години от рождението му и на Годината на Гутенберг – 2018, и е единствената проява в България, отбелязваща заедно с цяла Европа делото на личността на хилядолетието – Йоханес Гутенберг.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...