Начало / Култура / Две равностойни награди в категория”Проза” връчиха в тазгодишното издание на Националния конкурс „Петър Ковачев”

Две равностойни награди в категория”Проза” връчиха в тазгодишното издание на Националния конкурс „Петър Ковачев”

На церемония в  изложбена зала „Христо Бояджиев” на Арт център – Плевен бяха обявени отличените автори в четвъртото издание на Националния литературен конкурс на името на Петър Ковачев. В конкурса участват произведения, които не са публикувани, разпределени в жанровете драма, проза и поезия. Жури в състав проф. Светлозар Игов, Марин Георгиев и Йордан Евтимов оцени и класира творбите при пълна анонимност на авторите им.Тази година журито връчи две равностойни награди в категория „Проза” – за „Бледа синя точка” на Савина Петкова от София и за „Разказвачът и архитектът” на Валентин Калинов, също от София.

В раздел  „Поезия” наградата е за Габриела Русева от Ямбол, която е успяла да заинтригува журито със стихотворението „Няма да се извиня”. Поощрение в тази категория е присъдено на Милка Пиналска от Градина, Пловдивско.

В категория „Драма” отличената е Лора Лазар от Търговище за пиесата „Островът на съкровищата”. Журито присъжда и поощрителна награда на Магдалена Борисова от Елена за „Музика за слончета”.

На церемонията на награждаването присъстваха само носителите на наградата за „Проза”.

Председателят на журито проф. Светлозар Игов обясни, че двете равностойни награди в категория „Проза” се дават за есеистика. Това свидетелства, че и в българската, както във всяка друга модерна литература, есеистиката има все по-голяма роля, подчерта проф. Игов. Той изрази приятната си изненада, че в тазгодишното издание на конкурса  са изпратени много силни текстове в жанр, който не е обичаен за дебютанти – драмата. Като наградените в тази категория заслужават  да бъдат поставени на сцената на плевенския Драматичен театър, допълни той.

конкурс Петър Коваче

На церемонията днес присъства синът на Перът Ковачев – Роберт Ковачев, който връчи една от наградите за „Проза”. Другата връчи секретарят на Община Плевен – Бранимир Мирчев, който преди това поздрави участниците за достойното представяне в конкурса.

Ярък акцент в церемонията по награждаването бяха спомените на актьора Димчо Генов и композитора Асен Антонов за приятеля и твореца Петър Ковачев.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...