Акценти
Начало / Общество / Да са здрави и устойчиви като лозите си пожелаха за празника от Института по лозарство и винарство

Да са здрави и устойчиви като лозите си пожелаха за празника от Института по лозарство и винарство

Традиционното зарязване на лоза направиха и тази година по повод Трифон Зарезан от плевенския Институт по лозарство и винарство. Заради лошото време, ритуалът се проведе не в лозята в експерименталната база, а при избата.

„Лозата е най-благородното растение, то е и най-обичаното и обгрижвано от българите. Тази любов я има и днес. И това ни задължава ние, служителите на ИЛВ да бъдем всеотдайни в своята работа, за да имаме принос в българското лозарство и винарство”, подчерта в обръщението си към служителите на института неговият ръководител Виолета Димитрова. Тя припомни и задачите пред тях – да предлагат нови сортове и технологии, както и усъвършенствано производство на вина. Въпреки празничния ден, служителите си припомниха и най-сериозния проблем, с който се борят – климатичните изменения, които се отразяват негативно върху лозата. „Затова работим активно върху сортове с повишена устойчивост на ниски зимни температури, технолозите разработват пък технологии за напояване в условията на воден дефицит през лятото, актуална тема е и биологичното производство, върху което работим и вече има резултати, които да предложим”, допълни Виолета Димитрова.

Гости на церемонията бяха двамата зам.-областни управители на Плевен Тошко Гетов и арх. Бойко Балтаков, които приветстваха домакините и изразиха уважението си към труда на всички служители на Института по лозарство и винарство, които създават нови сортове и помагат за запазването на старите традиционни сортове. Ппоздравителен адрес от името на кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков прочете секретарят на общината Бранимир Мирчев. „Нашият регион е благословен с плодородната си земя, дарила ни прекрасно грозде и с изкусното майсторство на хората, посветили се на лозарството и винарството и производство на вино. Изразявам дълбоките си признания за усилията да съхраните една от най-ценните български традиции и да я обогатявате с нови научни открития и съвременни технологии”, се казва в адреса от плевенския градоначалник.

Народният представител Венцислав Върбанов пък поздрави за голямата упоритост, трудолюбие и всеотдайност за това, което правят, лозари и винари и изрази радостта си от това, че въпреки трудностите, с общи усилия поне засега са успели да съхранят института.

Накрая всички се включиха в ритуалното зарязване на лоза, след което я поляха с вино с пожелание за добра и благодатна година, виното да се лее и прелива чак през праговете на домовете.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...