Акценти
Начало / Култура / „Да пребъде Коледа“ събира в Телиш около 250 коледари

„Да пребъде Коледа“ събира в Телиш около 250 коледари

Традиционният фолклорен фестивал „Да пребъде Коледа“ ще се проведе тази година на 2 декември в плевенското село Телиш, община Червен бряг.  Става въпрос за най-голямото национално фолклорно събитие за автентична песен и автентично облекло в Северна България.

Провежда се от 2011 година и го организира Народно читалище „Развитие – 1897“, което наскоро навърши 120 години, заедно с кметство Телиш и Община Червен бряг. Оценяването на изпълнителите също е на високо ниво – председатели на журито през годините са били доцентите Георг Раев и Веселка Тончева. За предстоящото издание вече са изпратени 80 покани, като се очакват около 250 участника. Домакините ще представят Мъжка и Детска коледарски групи. Фестивалът е отворен и за международно участие, като досега в него свои изпълнения са представяли групи от Румъния и Македония.

„Идеята на фестивала е да се съхрани и популяризира коледарската песен. В с.Телиш през годините винаги се е спазвала традицията на Бъдни вечер да се събира цялото семейство. Приготвят се традиционните ястия и се очакват коледарите, които благославят всеки дом. През миналата година гръцка кабелна телевизия съвместно с Института по фолклор в София излъчи филм „Коледа в Гърция и България““, разказва секретарят на НЧ „Развитие-1897“ – Дарина Василева.

Тя разкри, че от четири години паралелно с фестивал „Да пребъде Коледа“ се провежда и кулинарна изложба-базар.

„Освен от близките села участват и други с различни култури като например с.Асеново и с.Бърдарски геран. Двете села са с католическо вероизповедание и предлагат съвсем различни ястия от познатите ни. Някои участват с по 12 блюда. Интересното е, че след самото изложение ястията веднага се разпродават. В състезанието се избира най-старинното ястие. Има и класиране. Осигуряваме материални награди за заелите от първо до трето място“, уточни Дарина Василева.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...