Начало / Крими / ДАНС атакува разпространители на порно с деца в Плевенско

ДАНС атакува разпространители на порно с деца в Плевенско

полиция

На 9 юли служители на Държавна агенция „Национална сигурност” със съдействието на органи на МВР под ръководството на Районна прокуратура – Червен бряг проведоха специализирана операция на територията на област Плевен за противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотреба с деца в интернет, инфомират от ДАНС. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 159, ал. 3, във вр. с ал. 2 от НК.

При извършените процесуално-следствени действия на един адрес са намерени 2 преносими компютъра и 3 стационарни компютърни конфигурации. Иззета е една от стационарните компютърни конфигурации, на която е установено наличие на инсталирани софтуерни продукти „emule” и файлове със съдържание, относимо към предмета на образуваното досъдебно производство.

Задържано е едно лице – български гражданин, собственик и ползвател на IP-адреса, чрез който е реализирана незаконната дейност. Установено е, че лицето посредством софтуерни продукти „emule” и чрез връзка „peer to peer” е разпространявало файлове, съдържащи порнографски материали на лица, ненавършили 16-годишна възраст.

На 10 юли служители на ДАНС под ръководството на Районна прокуратура – Плевен, проведоха специализирана операция на територията на Плевен за противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотреба с деца в интернет.

При извършено претърсване на жилище в града е открита и иззета компютърна конфигурация, във файловата структура на чийто хард диск са установени видеофайлове с порнографско съдържание с участието на малолетни и непълнолетни лица. Установено, е че чрез софтуер за споделяне „EMule” са придобивани, съхранявани и разпространявани файлове с въпросното порнографско съдържание.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по смисъла на чл. 159, ал. 4, във вр. ал. 1 и ал. 2 от Наказателния кодекс.

Прочетете също:

Мъж и жена са задържани за кражба на пари от кутия за дарения в Гулянци

По искане на Районна прокуратура-Плевен, Районен съд-Никопол е определил мярка за неотклонение „Задържане под стража“ ...