Начало / Здравеопазване / Грипът настъпва с бавни темпове в Плевен, няма опасност от епидемия

Грипът настъпва с бавни темпове в Плевен, няма опасност от епидемия

Нивото на заболеваемостта в Плевен е далеч от епидемичните стойности. Това успокои епидемиологът д-р Бонеслав Бонев от РЗИ – Плевен. Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания през периода 1 – 7 февруари за град Плевен е 163,63%00. За да се обяви грипна епидемия, техните стойности трябва да стигнат до 300 %00, както е например в Стара Загора. Д-р Боневе посочи, че има лек ръст в нивото на заболеваемостта, тъй като за предходния период стойностите са били 140,11%00, но нивото й нараства с много бавни темпове.

Данните за страната показват, че най-много са болните от грип и остри респираторни заболявания във възрастовата група от 0 до 4 години. От набраните в страната общо 502 проби, само 81 са били положителни за грипен щам, коментира д-р Бонев. Най-много са случаите на добре познатия вече свински грип. Набиране на проби започва и в ДКЦ 2, съобщи още епидемиологът. Те ще бъдат изпратени за изследване и другата седмица ще бъдат съобщени резултатите от тях. Така ще стане ясно в наши град какъв грипен щам се среща най-често.

Д-р Бонев посочи още, че тази година броят на лицата, които са си поставили противогрипна ваксина в кабинета на РЗИ – Плевен, е по-малък спрямо предходната година. 142 лица са взели превантивни мерки през този зимен сезон, а през предходния това са направили 191.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...