Начало / Политика / ГЕРБ – Плевен: Правителството на Бойко Борисов не е променяло политиката си по отношение на проекта „Белене“  

ГЕРБ – Плевен: Правителството на Бойко Борисов не е променяло политиката си по отношение на проекта „Белене“  

 

Правителството с министър-председател Бойко Борисов не е променяло политиката си по отношение на проекта „Белене“. Това го заявяваме категорично по повод спекулациите от страна на БСП, че то води неясна политика и ту наливало пари в АЕЦ „Белене“, ту спирало проекта. Това се казва в позиция, която ПП ГЕРБ – Плевен разпространи днес до медиите. След излизане на арбитражното решение през юни 2016 г., правителството няма избор, освен да плати сметката за това, което БСП поръча с Допълнение 5 през 2008 г. – поръча оборудване без да има договор. Плати, но благодарение на успешните преговори с руската страна и спести на българските данъкоплатци – 90 млн. лв. от дневни лихви (по 167 хил. лв. на ден), които се трупаха. Успя да постигне и споразумение, съгласно което руската страна се отказа от воденето на инвестиционен спор срещу България по същото дело.

Ако се изгражда Белене – да е с частен инвеститор, без държавни гаранции и при икономически обоснован проект. За това и е възложен анализ на БАН, за да покаже има ли нужда България от нова ядрена мощност.

Политиката на Министерски съвет в сектор Енергетика е последователна и изцяло съобразена с Енергийната стратегия на Република България до 2020 г., приета от Народното събрание, както и с основните принципи, цели и приоритети на Европейския съюз.

В края на 2013 г. България достигна националната си цел – енергия от ВЕИ 16% от брутното потребление на страната. Ето защо с измененията в Закона за енергетиката бяха спрени преференциалните цени за нови ВЕИ, ограничено беше производството на ел. енергия от биомаса и се засили контролът над производителите на електроенергия по преференциални и регулирани цени. Така се спря трупането на финансов дефицит в системата.

След извършен преглед на състоянието на българската енергетика и след предприетите реформи, на 27.05.2016 г., международната рейтингова агенция Moody’s присъди индикативен кредитен рейтинг Ba1 със стабилна перспектива на БЕХ ЕАД. Нивото на присъдения рейтинг е с 2 степени по-високо от текущия рейтинг на холдинга и с 2 степени по-ниско от присъдения рейтинг на държавата. Положителната оценка от най-голямата международна рейтингова агенция е в резултат на проведените реформи в българския енергиен отрасъл. Това показва доверието на международните институции в българския енергиен сектор.

Показателна за успеха на реформите в сектор „Енергетика“ е информацията от банковите сметки на дружествата от БЕХ ЕАД. Към 31.12.2014 г. общият размер на паричните наличности на дружествата беше 404 млн. лв. Към 31.12.2015 г. паричните наличности на държавните енергийни дружества бяха 833 млн.лв. Към 31.01.2016 г. средствата са 962 млн.лв., а за периода от месец февруари до края на 2016 г. паричните наличности на дружествата от държавната енергетика в края на съответния месец са над 1 млрд. лв. Цифри показват устойчива  тенденция на финансово стабилизиране на българската енергетика.

Правителството на Бойко Борисов работи активно за реализацията на междусистемните газови връзки с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. Проекти, които бяха забавени и забравени с години. През ноември 2016 г. е изграден първият интерконектор с Румъния. Ускорена е работата по газовата връзка Гърция – България, която предполага реална диверсификация на източника на природен газ. Интерконекторът Гърция – България е основна част от Южния газов коридор. На 10-ти декември 2015 г. е взето окончателно инвестиционно решение и реален старт на проекта. Строителството на междусистемната връзка трябва да стартира през 2017 г. и да бъде въведена в експлоатация през 2019 г. Подписан е меморандум със Сърбия за изграждане на газова връзка със западните ни съседи. Съвместно с Европейската комисия е разработена концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България (Хъб „Балкан“), което ще позволи развитието на регионален пазар на природен газ, се казва в позицията.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...