Акценти
Начало / Икономика / Гаранция за възвращаемост на инвестициите условие за бизнес с Китай

Гаранция за възвращаемост на инвестициите условие за бизнес с Китай

Инвестиционните възможности между местния бизнес и фирми от Китай бяха представени на среща, организирана от Община Плевен. В нея участваха кметът проф. Димитър Стойков, зам.-областният управител Енгин Кючуков и председателят на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай – Иван Тодоров, който разясни как може местните фирми да постигнат  по-динамични бизнес отношения с китайски партньори. За да се развиват отношения с Китай, е много важно бизнесът и местната власт да вървят ръка за ръка и да има обединено представяне между регионалните ръководства и фирмите, подчерта Тодоров. По думите му, за китайските инвеститори е от първостепенно значение да им бъдат представени ясни и конкретни цели, за които се търси външно финансиране.
Възможностите, които България предлага за чужди инвестиции, ще могат да се  представят на инвестиционен форум, който предстои да се проведе от 18 до 22 ноември в Шанхай. Приоритетно там ще се презентират отделни общини с тяхната секторна определеност, каза Тодоров и обясни, че в Китай общините ясно са определили, в кои сектори на икономиката ще се развиват и очакват това от чуждите си партньори. В Шанхай възможност да представи основните си икономически сектори, с които привлича инвеститори, ще има и Община Плевен. От китайска страна има интерес, но той трябва да бъде засилен и от наша,  подчерта председателят на Българския център за развитие.
Кметът проф. Стойков обърна внимание върху факта, че за китайската страна няма значение размерът на инвестициите, а се изисква единствено гаранция за тяхната  възвращаемост.
В Китай  местните ръководители  не спират да говорят за бизнес, в цифри и показатели, и това искаме да постигнем в България, допълни Тодоров. Той отбеляза, че до две години Китай вече ще е първа икономическа сила, а китайската мечта е до 2030 г. да постигнат  разпределение от 10 хил. долара на глава от населението. В Китай няма спирачки, а всичко се постига щом има ясна цел, изтъкна Тодоров.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...