Акценти
Начало / Общество / Газифицират читалището в Червен бряг

Газифицират читалището в Червен бряг

Концертната зала на читалище „Н. Й. Вапцаров” в Червен бряг вече ще е топла през студените зимни месеци. Това ще стане възможно след като там тази седмица беше даден старт на газифициране.

В присъствието на ръководството на общината и председателя на Общинския съвет, пред самодейци, служители на читалището и общинската администрация, инж. Анка Петкова от фирмата-изпълнител на газифицирането представи подробности за технологичното изпълнение на проекта. Проведените експериментални тестове са показали, че за два часа отопление температурата в залата се покачва с 10 градуса. Максималното количество газ, изгаряно за един час работа на системата, е 30 кубика, което означава, че за едно културно мероприятие ще е необходимо само 150 кубика от синьото гориво, за да се загрее салона до 18 – 20 градуса. Остарялата парна инсталация и високите цени на течното гориво не позволяваха отопляването на концертно-театралната зала през студения период години наред, уточняват от пресцентъра на местната администрация. Това от своя страна рефлектираше върху честотата на културните събития, провеждани там. Ето защо общината тази година е заложила целеви средства за газифицирането на салона на читалището в размер на 32 340 лева.

Кметът Павлин Фильовски сподели, че до края на годината предстои да бъде газифицирана и основната сграда на ОДЗ „Зора” в Червен бряг, за целта в общинския бюджет са предвидени близо 24 000 лв.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...