Акценти
Начало / Общество / В пет общини в областта има необходимост от нови социални услуги за подкрепа на възрастни с увреждания и деца от социалните домове

В пет общини в областта има необходимост от нови социални услуги за подкрепа на възрастни с увреждания и деца от социалните домове

Преди година по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ стартира проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”, чиято цел е подкрепа на процеса на извеждане от социалните домове на децата, лишени от родителска грижа и замяна на институцията с грижа в семейна или близка до семейната среда. Проектът е насочен към изграждане на дългосрочна политика за развитие на социалните услуги чрез налагане на нов вид социална работа, включваща социална защита, реална интеграция, рехабилитация, консултация, посредничество, обучение и осигуряване на трудова заетост и за пълноценно включване в живота на общността на уязвимите групи лица.

През тази една година в област Плевен е извършен анализ на готовността в различните общини за социално включване на децата от домовете, както и на възрастни хора с увреждания, научихме от регионалните координатори по проекта Павлета Ангелова и Стела Шабанска. Те обясниха, че въз основа на този анализ е установена потребност от разкриването на нови социални услуги в 5 от общините в Областта. Община Плевен има необходимост за разкриване на Наблюдавано жилище за лица с психични разстройства, а Община Пордим е определена за разкриване на Наблюдавано жилище за лица напускащи Дома за деца лишени от родителски грижи. Общините Червен бряг и Кнежа имат необходимост от разкриване на Център за настаняване от семеен тип за лица с увреждания. В Община Левски са определени за разкриване две нови социални услуги – Център за настаняване от семеен тип за лица с увреждания и Дневен център за възрастни с увреждания.

За реализиране на потребностите съответните общини трябва да подготвят и подадат проектопредложения.

Крайният срок за реализиране на дейностите по проекта е октомври 2014 г. и в него могат да се включат всичките 28 области и 264 общини на територията на страната. Проектът се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане в партньорство с Държавната агенция за закрила на детето и Националното сдружение на общините в България.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...