Акценти
Начало / Култура / В навечерието на Деня на будителите връчват награди за хуманитаристика и за литература

В навечерието на Деня на будителите връчват награди за хуманитаристика и за литература

пиано

Културният афиш  на Плевен тази седмица ще започне с представянето на  двустранното издание на първия български биограф на Васил Левски – плевенчанина Георги Яковлев Кирков, посветено на 140 –та година от смъртта на Васил Левски и 80 години от възстановяването на родната му къща. Изданието ще бъде представено от авторите проф. дин Иван Стоянов  от ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий” и Дора Чаушева – директор на национален музей “В.Левски” – Карлово на 29 октомври от 17  ч. във фоайето на читалище „Съгласие”. Съорганизатори на литературното събитие са Общински комитет “Васил Левски” и Регионален исторически музей.

В сряда в галерия „Колекция Светлин Русев” концерт ще изнесат ученици от класа по виолончело на Пепа Антонова при НУИ „Панайот Пипков”. Началото на концерта е от 16 часа.

От 29 до 31 октомври в Плевен ще се проведат Дни на гръцката култура, в рамките на които ще бъде организирана изложба и литературни четения в Арт център Плевен и ХГ „Колекция Светлин Русев”.

В навечерието на 1 ноември – Деня на будителите, ще бъдат връчени традиционните награди за хуманитаристика и за литуратура. Носителят на наградата за хуманитаристика на името на Юрдан Трифонов ще бъде обявен на  церемония  на 30 октомври, от 17.30 часа, в зала „Катя Попова.

На следващия ден – 31 окотмври, четвъртък, от 17 часа в зала „Катя Попова” ще бъде обявен тазгодишният носител на литературната награда на името на Рена Попова.

 Тържественото честване на 1 ноември – Деня на народните будители, ще се състои пред паметника на Иван Вазов пред едноименното училище в Плевен , от 11 часа.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...