Акценти
Начало / Култура / В Кнежа днес се проведе фестивал за стара градска песен „Спартак Бутански”

В Кнежа днес се проведе фестивал за стара градска песен „Спартак Бутански”

Първото издание на Фестивала за стари градски песни „Спартак Бутански” се проведе днес в Кнежа. Той е именуван на  големия композитор и поет Спартак Бутански, роден на този ден преди 100 години в Кнежа.

Над 240 души – индивидуални изпълнители и певчески състави, взеха участие във фестивала. Специални  гости бяха дъщерята на Спартак Бутански г-жа Нина Бутанска – Кабакчийска и неговият внук Спартак Кабакчийски.

Журито с председател телевизионната водеща Бони Милчева и членове: Елка Недялкова, Валентин Недялков и Христинка Василева – музикални педагози в Национално училище по изкуства „Панайот Пипков“ гр. Плевен, оценяваха изпълненията на участниците и определиха победителите.

В категория „Индивидуално изпълниение” на 2-ро място се класира Красимира Джанабетска при Диабетно дружество „Стевия” гр. Кнежа, на 3-то място – Зоя Кунчева при Клуб на инвалида с. Бреница

В Категория „Групово изпълнение” разпределението на наградите е следното:

1-во място – Смесена вокална група „Волна песен” с. Долни Луковит

1-во място – Вокална група „Ставерчанка” с. Ставерци

2-ро място – Вокална група „Незабравка” при Клуб на инвалида гр. Кнежа

3-то място – Вокална група „Жалба по младост” с. Подем

Във фоайето на Читалището бе разположена изложба с лични вещи и музикални инструменти на Спартак Бутански, чийто експонати бяха предоставени от Общински исторически музей гр. Кнежа.

По повод годишнината днес в Кнежа беше открита паметна плоча на Спартак Николов Бутански,  поставена на фасадата на НЧ „Борба-1896”.

Организатори на фестивала и на празника днес са  НЧ „Борба-1896” гр. Кнежа, Общински исторически музей, ПК „Дълголетие” гр. Кнежа, ПК „Здравец” гр. Кнежа, Клуб на инвалида гр. Кнежа и Виолета Гъркова.

Спартак Бутански е автор на около 6000 песни и 12 песенни сборника, в т.ч. химна на Община Кнежа. Той е почетен гражданин на Кнежа, почетен деятел на НЧ „Борба-1896”, автор на фестивала „Златна царевица”, създател и дългогодишен ръководител на школата по музика в читалището, на представителния хор „Александров”. Носител е на повече от 80 почетни отличия, в т.ч. орден „Кирил и Методий”, първа, втора и трета степен.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...