Акценти
Начало / Крими / В кафене срещу Медицинския университет защипаха плевенски полицай с белязани 5 000 лева от изнудване

В кафене срещу Медицинския университет защипаха плевенски полицай с белязани 5 000 лева от изнудване

Ивайло Ангелов Иво Радев

Дело за изнудване е образувала Окръжна прокуратура срещу 37-годишен полицай от Областната дирекция на полицията в Плевен и негов съдружник, които изнудвали плевенчанка за 5 хиляди лева. Това информираха на пресконференция окръжният прокурор Иво Радев и наблюдаващият прокурор по случая Ивайло Ангелов.

Радев определи престъплението като изключително тежко, тъй като в него е замесен полицай и това оставя голям негативизъм в  обществото. Потърпевшата е подала сигнал за изнудването преди седмица в дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР – София. В последствие случаят е поет от Плевенската прокуратура и след извършване на необходимите действия обвиняемите са задържани за 72-часа в следствения арест. Окръжният съд в Плевен вчера е решил те да бъдат пуснати с парична гаранция, тъй като и двамата имали чисто съдебно минало и нямало опасност да се укрият или да окажат натиск на дамата свидетели по делото. „След като видим определенията на съда, ще преценим дали да протестираме тази мярка“,  поясни Ангелов.

Историята, довела до престъпление, се завързала около фитнес залата на полицая и съдружника му. Фиктивно собственик на залата е майката на единия обвиняем, съпругата на полицая пък е член на управителния съвет. На практика обаче сделките и цялата дейност се движели от обвиняемите. Потърпевшата е бизнес дама, чийто син бил първи приятел с полицая.

Жената кандидатства за финансиране по европейска програма за обучение на фитнес инструктори. За целта й необходима зала и сключва договор с обвиняемите за наем от 250 лева на месец за една година. Сумата е трябвало да бъде изплатена накуп, когато бъдат приведени средствата по програмата. Обучението преминава успешно, всички проверки от съответните органи не констатират нарушения. Бизнес дамата получава 34 хиляди лева от европейско финансиране. По своя инициатива тя решава вместо по 250 лв, да даде по 400 лева на месец на семейните приятели. След като се разплатили обаче, обвиняемите решили, че могат да получат още средства. Предприемат дискретен натиск спрямо жената, който бързо прераства в открити заплахи за побой и в подаване на сигнали до Агенцията по заетостта за нарушения от страна на бизнес дамата.

След като тя подава сигнал за изнудването, поисканите 5 хиляди лева са белязани и предадени на полицая в кафене срещу Медицинския университет в Плевен, разказа още наблюдаващият прокурор. Органите на реда веднага приключват постановката и задържат полицая. Повдигнатите обвинения към него и съдружника му са по чл. 214, ал. 1 от НК за изнудване.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...