Акценти
Начало / Общество / В едва 10% от частните фирми има синдикални организации

В едва 10% от частните фирми има синдикални организации

КНСБ

Синдикалните организации продължават да са нежелани в частните фирми и едва в 10% от тях имаме структури. Това съобщи на пресконференция председателят на КНСБ – Плевен Янчо Андонов по повод Световния ден за достоен труд, който се чества на 7 октомври. По думите му всеки ден получават сигнали за нарушения на трудовото законодателство, като годишно сигналите достигат до 400. А от началото на тази година вече имаме регистрирани 351 сигнала, посочи експертът към КНСБ – Плевен Николай Илиев.

Синдикалистите изказаха разочарование от липсата на адекватна реакция от Инспекцията по труда в Плевен на подадените от тях сигнали за нарушения правата на работниците. А именно те са оторизираната от закона институция, която може да налага санкции за нарушения на трудовото законодателство, подчерта Андонов. Най-често сигналите са за неизплатени заплати, осигуровки и неизаплащане на извънреден труд.

Той посочи три фирми в област Плевен, които оглавяват списъка на големите длъжници към рабтониците. Това са МБАЛ – Левски с неизплатени заплати и осигуровки в размер на 85 000 лв., Вагоноремонтен завод – Левски с дълг съм работниците си в размер на 90 000 лв. Тези суми са дължими за месец август, уточни Андонов. Сред големите длъжници е и Напоителни системи – Плевен.

Дългогодишният синдикален лидер смята, че в България достойният труд и достойното заплащане са принизени, а натискът върху наемните работници кара хората да се държат примиренчески. Но протестите, които  продължават повече от 100 дни, показват, че хората искат  основен ремонт на системата, изтъкна Андонов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...