Акценти
Начало / Общество / В Долна Митрополия да се обособи единен център за обучение на ВВС ще искаме от военния министър

В Долна Митрополия да се обособи единен център за обучение на ВВС ще искаме от военния министър

В Долна Митрополия да бъде обособен единен център за обучние на ВВС е едно от предложенията, около които се обединиха представителите на Военнопатриотичните организации в региона и командването на Военните формирования от гарнизон Плевен по време на среща, организирана от Асоциацията на Сухопътни войски – клон Плевен. Срещата се проведе по повод предстоящото посещение на министъра на отбраната Ангел Найденов в гарнизон Плевен.

Председателят на плевенския клон на Асоциацията на Сухоптни войски – полк. Красимир Атанасов очерта четири основни приоритета, като на първо място постави възстановяването на Плевен  като център от стратегическо значение  в Северозападен район на България. Друг приоритет  е свързан с необходимост от реформа във военните формирования  в Плевен, за да имат готовнозст за участие в разрешаване на кризи от всякакъв характер, както и спешно да бъдат решени икономическите и социално-битовите проблеми на военнослужещите, които са резултат от лисвидирането на военно-промишления комплекс в областта.

Изграждане на военноисторически комплекси в Регионалния исторически музей, които да бъдат използвани не само за потриотично обучение, но и като атракция за туристите е идея, за каято също ще се търси подкрепа от военния министър. Полк. Атанасов обясни, че става въпрос за изграждане на макет на площ от около 100 кв. м., на който да бъдат пресъздавани боевете на Девета плевенска дивизия при Дойран. Друга идея, която може да бъде реализирана в Регионалния исторически музей, е там да бъде открит паметник на Девети плевенски пехотен полк.

За постигане на тези цели се оформиха няколко предложения, които ще бъдат предадени на военния министър.

На срещата беше обсъдена и възможността имотите на Министерството на отбраната с отпаднала необходимост да се предоставят на военно-патриотичните организации за стопанисване и развиване на възпитателна и спортна  дейност. А учебните корпуси на бившето ШЗО да бъдат предоставени за ползване на Община Плевен за разкриване на Северозападен университет. По предложение на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков, който участва в срещата, от военния министър ще се търси съдействие спортната зала на бившите Строителни войски в Плевен, която е с капацитет от 2 500 места,  да бъде предоставена на Общината.

Пред министъра ще бъде поставен въпросът за ремонт и реорганизация на Военния клуб в Плевен, както и  осъвременяване на Военната болница.

„Ние считаме, че за реализирането на тези предложения не е необходим огромен финансов ресурс, но това е един реален минимум, който ще позволи Плевен да върне позицията си на стратегически център на Северозападна България”, подчерта в края на срещата полк. Атанасов.

Предложенията получиха подкрепата на кмета проф. Димитър Стойков и на областния управител Илиян Йончев и зам.-областния управител Енгин Кючуков.В срещата участваха още началникът на Учебен център на Сухопътни войски – полк. Николай Бешев, командирът на Механизиран батальон – подполковник Пламен Горанов, командирът на дивизион ПВО – майор Мирослав Марков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...