Акценти
Начало / Общество / В Горни Дъбник днес, по стар стил, празнуваха Богоявление

В Горни Дъбник днес, по стар стил, празнуваха Богоявление

24-годишният военен Гено Патов от Горни Дъбник извади днес богоявленския кръст от Ручина бара край Горни Дъбник. За четвърта поредна година жителите на плевенското село се събират на 19 януари – Йордановден по стар стил, и с традиционното хвърляне на кръста в селската река отбелязват светлия християнски празник.

След богоявленски водосвет, отслужен в местната църква „Св. Параскева”, с литийно шествие участниците в празника се отправиха към моста на Ручина бара. Преди да хвърли кръста в студените води на реката, отец Милен отново отслужи водосвет. Четирима бяха смелчаците, които не се уплашиха нито от силния вятър и снега, нито от ледените води, и се хвърлиха да хванат кръста. Най-бърз се оказа Гено Патов, който за втори път е късметлия да извади кръста на Богоявление. Младият мъж беше благословен от отец Милен, а кметът на селото – Тодор Йорданов, му връчи парична награда.

Празникът продължи на площада на селото, където се проведе надиграване. В него участваха групите към читалище „Просвета -1903”, както гост и жители на Горни Дъбник. Първенец в хората излезе групата при читалище „Просвета 1903”. Наградата за най-масово участие грабна групата на Росица от Горни Дъбник.

За доброто настроение, а и за сгряване в мразовития ден, от кметството бяха осигурили 60 литра вино и пелин.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...