Начало / Общество / В Бежаново са готови с жива верига да спрат отварянето на кариера край селото

В Бежаново са готови с жива верига да спрат отварянето на кариера край селото

кариера

Пускането в експлоатация отново на  кариера за инертни материали край луковитското село Бежаново разбуни духовете на местните жители. Хората са разтревожени, че кариерата, чието затваряне преди две години са успели с много усилия да постигнат, сега ще заработи и ще съсипва въздуха и къщите им.

На общоселско събрание вчера бежановчани заявиха категоричната си позиция  срещу отварянето на кариерата. За да ги подкрепят бяха дошли кметовете на съседните села Беглеж и Ъглен. Те също  ще са потърпевши, ако кариерата заработи, тъй като натоварените с камък камиони ще минават и през техните села. На събранието бяха поканени, представители на фирмата, която ще експлоатира кариерата – „АСС Инженеринг”, на РИОСВ, както и  кметът на Община Луковит, но никой от тях не присъстваше, за да чуе притесненията на хората.

IMG_2627

Янислав Цанков, член на инициативния комитет, организирал общоселското събрание, представи пред събралите се произтичащите проблеми от евентуалното пускане на кариерата. Тя се намира само на 840 м по права линия от селото и неизбежно взривовете там ще нанесат сериозни поражения върху къщите на хората. Тежките 40-тонни камиони ще разрушат тесния път, който и без това вече е в окаяно състояние. Под въпрос е дали ще издържи натоварването и мостът. Според инвестиционното предложение  на фирмата трафикът през селото ще се увеличи с 20-25 камиона на час, като е заложено  на ден да се извозват по 1 030 тона трошен камък. А прашният терор, на който ще бъдем обречени, запита Цанков. Той посочи, че е напълно недостатъчно предвиденото от фирмата оросяване с  4 кубика вода дневно, които ще се доставят с цистерни, пълнени от водопровода на Бежаново. Това несъмнено обрича селото и на воден режим.

IMG_2629

Пред събралите се Янислав Цанков посочи и друг обезпокояващ факт – намерението да бъде увеличена площта на кариерата 10 пъти и сегашните 30 дка да се разраснат до 300. Обещават рекултивация, но на такава голяма площ едва ли ще е качествена, реагираха хората. Те се страхуват, че след края на експлоатацията, кариерата ще бъде превърната в сметище.

Надка Василева, председател на инициативния комитет в Бежаново каза, че досега  кариерата два пъти е спирана да работи. Първото спиране е през 1976 г. с мотив „да не се вреди на населението”. Второто затваряне на кариерата е през 2012 г.  Тогава петчленен състав на ВАС с решение № 251 прекратява експлоатацията й. Какво се е променило за тези две години, че отново искат да отворят кариерата, пита не само Надка Василева.

IMG_2619

Каква ще е ползата за Беглеж от кариерата, основателно питат местните и с ирония припомнят, че досега единственото направено за селото са изсипаните два самосвала камък в гробището за алеи, по които човек може да си потроши краката.

Според кметът на Бежаново Калоян Димов обаче, селото ще има полза от отварянето на кариерата, най-вече заради разкриването на работни места. Обещанията са за 16, но хората се съмняват. Кмете, такава беля направи за селото, че поколения ще те кълнат, пророкува участник в протестното събрание.

Основното обвинение срещу кмета Димов е, че не е  защитил интереса на съселяните си и е допуснал общественото обсъждане за откриването на кариерата да се проведе не в Бежаново, а в Луковит. А дори и това обсъждане е било почти тайно, апокрифно, казва Надка Василева. Няма надлежно уведомяване и на кметовете и жителите на другите две села, през които ще ппреминават тежкотонажните камиони – Беглеж и Ъглен. Кметицата на Ъглен, която присъства на събранието заяви ясно: „Ако трябва, жива верига ще направим, но няма да пуснем камионите през селото”.

Павлина Владимирова, кмет на Беглеж също подкрепи протестите на бежановчани. Тя каза, че в Беглеж тепърва ще провеждат събрания, за да предприемат мерки за недопускане тежките камиони да минават през селото им. Преди две години имахме големи проблеми, затова не искам хората отново да бъдат подлагани на същия тормоз, заяви Владимирова.

По време на събранието стана ясно, че жител на Бежаново е подал жалба в Административния съд срещу отварянето на кариерата. Събралите се снощи жители на селото решиха протоколът от събранието, придружен от протестни писма да бъде изпратен до областните управители на Плевен и Ловеч, и до всички заинтересовани инстанции.

Защото въпросът е дали ще го има или няма да го има след година селото ни, обобщи Златин Йонков.

IMG_2622

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...