Акценти
Начало / Образование / В австрийската столица ученици от Езиковата впечатлиха с познанията си

В австрийската столица ученици от Езиковата впечатлиха с познанията си

Пред двореца Шьонбрун

14 ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен с ръководител Вяра Кънчева, старши учител по немски език в училището, участваха в началото на септември в програмата: „Европейската младеж опознава Виена“, организирана от  Федералното министерство на образованието,  изкуството и културата на Република Австрия.

В продължение на седмица младежите посетиха много забележителности в австрийската столица и се запознаха със значението им за историческото, културното и административното развитие на страната. Всички ученици от гимназията се представиха много достойно и възхитиха организаторите с интересни въпроси и точни и бързи отговори в беседите, разказа Вяра Кънчева. В тази обстановка учениците осъзнаха ползата от знанията си по география, история и музика и искрено се радваха на похвалите, които получиха.

По време на посещението си учениците са имали възможност да присъстват на представление на открито на  операта „Тоска”, с която е закрит филмовия фестивал на площада пред кметството във Виена. „Много се зарадвахме на субтитрите, защото ни даваха възможност едновременно да изпробвахме познанията си по немски език и да следим действието”, споделят учениците.

Дълги са разходките на учениците в центъра на Виена, който те определят като музей на открито. Посещават Съкровищницата и Императорската гробница в Хофбург, където могат да видят най-важните  символи на светската и църковната власт.  В Карлскирхе си дадохме сметка колко интересна е религиозната символика и колко малко знаем за нея, споделят учениците. Те посещават църквата на Карл VI, която ги впечатлява със съчетаването на елементи от различни стилове.

В  „Горно Белведере“ дълго се любуват на прекрасната гледка. „Но веднага след това ни се наложи да анализираме – на немски естествено! – най-известните творби  на художника-бунтар Густав Климт  и неговия ученик Егон Шиле”, разказаха още учениците. В обиколката им влиза още Виенският международен център, третото седалище на ООН след Ню Йорк и Женева, а вечерта – концерт от  творби на Моцарт и Щраус в двореца Хофбург.

В програмата разбира се не е пропусната и катедралата Свети Стефан – 850-годишният символ на града.  „Очарова ни и лятната резиденция на Хабсбургите: Шьонбрун с невероятните градини и най-старата запазена зоологическа градина. Вечерта се забавлявахме в Пратера. На следващия ден посетихме Парламента и Кметството и се загубихме в необятните зали на Природонаучния музей, а в петък завидяхме на класовете, които провеждаха часовете си в Техническия музей” в надпревара разказваха учениците от 10.а клас при ГПЧЕ.

Някои от щастливците, посетили австрийската столица, твърдо са решили да кандидатстват във Виенския университет.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...