Начало / Общество / Военнопатриотични организации с декларация до министъра на отбраната

Военнопатриотични организации с декларация до министъра на отбраната

Представителите на осем военнопатриотични организации в Плевен са подготвили декларация, която ще изпратят до министъра на отбраната Ангел Найденов. В документа те протестират за това, че от тяхно име и като представител на идеите и проблемите им говори новосформираното в града Обединение на патриотичното запасно войнство. Декларацията вече е внесена до областния управител на Плевен, както и кмета на общината.

За какво всъщност става дума? Ще припомним, че на 15 юли по инициатива на председателя на плевенския клон на Асоциацията на Сухопътните войски полк. Красимир Атанасов се проведе среща, на която поканени бяха и военнопатриотичните организации в региона, и командването на Военните формирования от гарнизон Плевен. След това се излезе с няколко предложения по решаване на проблеми, които да бъдат представени при предстоящо идване на военния министър в гарнизон Плевен.

В опровержение до областния управител, представено пред медиите от името на осем военнопатриотични организации, е записано: „Неотдавна при среща с Вас о.р. полк. Красимир Атанасов, о.з. полк. Коно Конов и о.з. полк. Марин Коцев са представили себе си и своята организация /Обединението на патриотичното запасно войнство в гр. Плевен и региона – бел. ред./ като единствени представители на патриотичното и родолюбиво войнство в гр. Плевен. Считаме, че сме длъжни да опровергаем това тяхно твърдение, тъй като не отговаря на истината. Те не ни представляват пред плевенската общественост, неправителствените организации, местните и държавните органи на властта. Вероятно това недоразумение е плод на техните неосъществени амбиции”. Декларацията е подписана от Сдружение “Артилерия – ген. Вл. Вазов”, Национална асоциация “Сигурност”, Национален съюз “Безопасност и охрана”, Съюз на военноинвалидите, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на ветераните от войните в България, Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища и Авиационно сдружение “Криле”.

Според ветераните, военноинвалидите, офицерите, сержантите и войниците от запаса и резерва, те не са делегирали права на Обединението на патриотичното запасно войнство в гр. Плевен и региона да ги представлява. „По същество всяка една организация има лице, създадено с устав и дейност, със свой авторитет и разпознаваемост. Затова нерегламентираното ни представяне от страна на това Обединение, което ние не сме подкрепили, за нас е опит да се отнеме нашата представителност и автентичност”, казаха засегнатите на среща с журналисти. Те дори изразиха опасения, че подобна нова структура е създадена не с цел обединяване около определени каузи, а за да обслужва на по-късен етап политически цели. Дали обаче спорното Обединение на патриотичното запасно войнство е вече регистрирано в съда, те не можаха да кажат. Но пък бяха категорични, че в протокол за учредяването му не са се подписвали.

Оказва се също, че военнопатриотичните организации подкрепят поставените пред областния управител искания, но имат и ред други важни въпроси. Като например държавно финансиране за Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, промени в закона за военноинвалидите и военнопострадалите и вдигане на пенсиите им, които са от 126 до 190 лв., отпускане на средства на клубните библиотеки и др.

Декларацията до министъра на отбраната Ангел Найденов ще бъде изпратена до края на тази седмица.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...