Начало / Общество / Внимание! Не предприемайте пътувания от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни

Внимание! Не предприемайте пътувания от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни

В края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи в цялата страна. При усложнени метеорологични условия за периода от 9 ч. на 5 януари до 9 ч. на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по участъци от републиканските пътища, за да не се допускат задръствания и блокиране на моторни превозни средства. Така ще се осигурят нормални условия за работа на снегопочистващата техника. Това информират от ГД „Национална полиция” във връзка с предстоящото усложняване на метеорологичната обстановка в страната.

Решението кои участъци и кога ще бъдат затворени ще се взимат от Междуведомствения щаб, в който участват представители на Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Изпълнителна агенция Агенция „Пътна инфраструктура“, „Автомобилна администрация“ и техните подразделения, които отговарят за организиране на трафика в зимни условия и предприемане на своевременни мерки за създаване на подходяща организация на движение и контрол при очаквани обилни снеговалежи.
Препоръчва се на шофьорите да не предприемат пътувания в края на седмицата, в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури поради опасност от навявания и заледявания. На шофьорите се припомня да тръгват на път само с подходящи гуми, заредени резервоари и батерии на телефона, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътните знаци и указанията на „Пътна полиция“ и контролиращите органи.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

При снеговалеж и заледявания трябва да се имат предвид следните мерки за защита:

Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания.

Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.

Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътните служби или на ПБЗН.

В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.

Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване от I-ва, II-ра, III-та и IV-та степен се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.

Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.

Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.

Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

В населените места се обърнете към административните власти, Гражданска защита, МВР или Пътните служби.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...