Начало / Крими / Внесоха в съда в Плевен обвинителен акт срещу антиквар, придобил крадени вещи

Внесоха в съда в Плевен обвинителен акт срещу антиквар, придобил крадени вещи

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу търговец на старинни предмети, придобил чужди вещи, за които знаел че са откраднати, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.
Обвинението срещу Христо Н. е за това, че през периода 24.09.2011 – 03.08.2012 г, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, на неустановено място в страната, придобил чужди движими вещи, на обща стойност 15 565 лв, собственост на различни лица /двама колекционери/, за които знаел, че са придобити от друго неизвестно лице чрез престъпление – кражба, извършена чрез повреждане на прегради здраво направени за защита на имот и използване на техническо средство.
По различно време, от посочения период, придобил чужди движими вещи – 11 български, 14 сребърни и 8 биметални монети от различни държави, 7 пощенски пликове, 5 снимки на царското семейство, 11 пощенски картички, сувенирни вложки, 97 броя билонови монети, класьор с 190 броя билонови монети и монетовидни емисии, 144 броя разменни монети на Р България, 14 броя възпоменателни български монети и други монети собственост на О. М. Както и френска кремъчна пушка от края на 18 век, Балканска кремъчна пушка от 19 век, австрийска капсулна пушка модел «Лоренц», пушка Спрингфилд модел «Шнайдер», пушка Ремингтон, бойна пушка „ Бердана 2”, собственост на М. В.
Обвиняемият бил търговец на старинни предмети – монети, огнестрелно и хладно оръжие, произведения на изкуството и занаятите, като имал антикварен магазин, където купувал и съответно продавал различни антикварни вещи. Имал специални познания по отношение на монетите, огнестрелните и хладни оръжия. В тази връзка се познавал и с О.М., който колекционирал монети и М.В., който се занимавал с ремонт и колекциониране на старинно оръжие.
Двамата често посещавали магазина на обвиняемия, тъй като през годините осъществявали съвместна дейност. В тази връзка антикварят бил виждал колекцията от монети и много добре знаел какъв е начинът на подредбата им по класьори на О.М., както и оръжията, които притежавал М.В.
На 24.09.2011 . неустановено по делото лице, чрез използване на техническо средство повредил патрона на входната врата на апартамента, обитаван от М. В., проникнал в жилището и извършил кражба на старинното оръжие, както и колекциите от монети на О.М. Двамата колекционери веднага уведомили всички колеги за кражбата, като казали и на обвиняемия. Въпреки, че знаел, че тези вещи са откраднати и можел да ги разпознае, обвиняемият с цел да реализира парична печалба, придобил вещите – монети и оръжия, за които знаел че са откраднати.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Плевен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...