Акценти
Начало / Политика / Васил Антонов: Изборите протекоха в изключително тежка обстановка

Васил Антонов: Изборите протекоха в изключително тежка обстановка

Резултатите след края на изборите в област Плевен коментираха днес представители на БСП на брифинг с медиите в конферентната зала на хотел „Ростов”. Васил Антонов, депутат от БСП, обобщи, че изборите са протекли в изключителна тежка обстановка и не бива да изглежда така, сякаш са удовлетворени изцяло от постигнатите резултати. Той посочи, че от листата на БСП в общинските съвети са влезли 49 съветници, като за сравнение – на предходния вот техният брой е бил 60.

На срещата, освен Васил Антонов, присъстваха кметът на Гулянци – Лъчезар Яков, кметът на Левски – Любка Александрова и председателят на Областния съвет на БСП в Плевен – Мирослав Михайлов.

Общо четири са кметовете от партията, които са успели да спечелят балотажа в общините на областта.  Това са инж. Валентин Йорданов – кмет на община Искър за пети път, Любка Александрова – кмет на община Левски за втори мандат, Борислав Станимиров – кмет на община Долни Дъбник за трети път, и Лъчезар Яков – кмет на община Гулянци с трети мандат. Васил Антонов подчерта, че е изключително трудно да се спечели втори мандат и това е видно от резултатите в Никопол и Белене, където не е достигнало съвсем малко на бившите кметове да останат на поста си.

Депутатът коментира, че според него начинът, по който се върви към изборите, отвращава хората. Трябват промени в това отношение, тъй като през последните 25 години сякаш нищо не се е променило. Масовото купуване на гласове е една от другите причини гласоподавателите да се отказват от правото си на вот. Антонов сподели за множество случаи, в които са били отправяни заплахи към хората в населените места, както и за оказван натиск. Такъв случай е този в Гулянци, където е имало множество нарушения, за които е сигнализирана Прокуратурата.

За обстановката в Гулянци сподели и самият кмет – Лъчезар Яков, който присъстваше на срещата с медиите. „Благодаря на опонентите ми, които ме мотивираха допълнително да покажа, че в Гулянци има здрав разум”, коментира той събитията около инцидентите и сигналите за купуване на гласове. Яков допълни, че в работата си до тук е успял да реализира проекти за над 12 млн. лева по различни европейски програми, като няма населено място в общината, което да не е засегнато. За напред ще се работи и по-малките населени места да успеят да усетят ползите от проектите, като те бъдат насочени именно натам.

Друг от успешните кметове на БСП – Любка Александрова, също обобщи резултатите от изминалите избори в община Левски.”Не беше лесно да стигна до тази победа. И двамата ми сериозни опоненти се потрудиха доста, но се радвам, че Левски взе разумно решение”, коментира Александрова. „През последните 4 години наистина променихме модела на управление и няма как това да не се оцени. Смятам, че сме на прав път. Видяхме къде са ни слабостите по време на кампанията и си взехме поука”, допълни кметът на Левски.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...