Акценти
Начало / Икономика / Бюджет 2013 на Никопол – на ръба

Бюджет 2013 на Никопол – на ръба

„Бюджетът на Община Никопол за тази година е на ръба, търсим резерви за увеличаване на собствените приходи, защото вече е почти невъзможно да се намаляват и режат разходи”, съобщи пред журналисти кметът на крайдунавската община Емил Бебенов. За тази година за капиталови разходи са предвидени 198 хил. лв. От тях 60 хил. лв. са за ремонт на четвъртокласна пътна мрежа, 40 хил. лв. – за съфинансиране по оперативни програми и останалите 98 хил. лв. трябва да се разпределят между 13-те села и Никопол за капиталови разходи за цялата година.

През януари 2012 год. безработицата в общината е била 36%, през същия месец тази година – при назначени 450 човека по оперативни програми, тя е скочила на 39%. Това се дължи и на скритата безработица, защото хората са се регистрирали с надежда, че ще започнат работа именно по програми, коментира Бебенов. Според него, надеждите на местното население за заетост са свързани и с увеличаване на натовареността, с която работи фериботният комплекс Никопол – Турну Мъгуреле. „Въпреки, че стартира преди няколко години, интензивността, с която работи комплексът все още не е на нужното ниво. Следващото правителство трябва да предприеме конкретни действия, за да може фериботният комплекс да бъде достатъчно натоварен и да се ползва по целесъобразност”, уточни кметът на общината.

По думите му, изградената инфраструктура допринася за привличането на чужди инвеститори на територията на община Никопол. За миналата година е осъществена успешна продажба на общинско предприятие, което е било с над 100 хил. лв. задължения. Става въпрос за дърводелския цех в град Никопол и металния цех в село Бацова махала, които в момента функционират много добре, а освен това са назначени 33 работника допълнително.

Община Никопол работи активно и по проекти по програмата за трансгранично сътрудничество, по която се прави реконструкция и ремонт на участъците Въбел – Муселиево и Муселиево – Евлогиево, както и проект за подобрение на пристанищната инфраструктура съвместно с румънската община Турну Мъгуреле. Според Емил Бебенов, това също е един от начините за финансиране на територията на общината.

Кметът на крайдунавската община съобщи и че град Никопол е включен в Националната концепция за пространствено развитие и ще се подготвя интегриран план само за града. Така че се очаква в следващия програмен период, само за Никопол, да постъпят средства от порядъка на 40 – 50 млн. лв.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...