Акценти
Начало / Любопитно / Българският Червен кръст чества 137 години днес

Българският Червен кръст чества 137 години днес

137 години чества днес Българският Червен кръст.  Това е една от първите институции, възникнали след Освобождението на България и участвали активно в изграждането на новата държава, припомнят от пресцентъра на БЧК. Именно на 25 октомври се отбелязва годишнината от създаването на първото червенокръстко дружество.

Днес в 2 792 дружества на Българския Червен кръст членуват 148 000 души, а броят на доброволците е 19 000. Това е армията, която за осъществяването на своите добри дела, винаги е разчитала на подкрепата и на помощта на българския народ и на държавните институции.

„Всички добре знаят каква е нашата мисия – да бъдем там, където са бедата и болката. Доброволците на организацията ни с готовност помагат на нуждаещи се при бедствия и кризи, на социалнослаби и уязвими групи в обществото, на болни и самотни хора. Силата на БЧК вече 137 години е в отстояването на общочовешките принципи да бъдеш милосърден, дори да се жертваш в името на доброто”, споделят от организацията.

Съгласно Женевските конвенции, Българският Червен кръст подпомага социалната и здравната политика на държавата, подкрепя нейните структури при ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. Чрез най-голямата хуманитарна програма за предоставяне на храни от ЕС на социално слаби граждани досега с над 70 хиляди тона продукти са подпомогнати 1 555 180 души.

Българският Червен кръст съхранява и прилага в своята хуманитарна дейност най-ценните и непреходни човешки добродетели – неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Това са седем основни принципа на Международното червенокръстко движение, залегнали в редица резолюции на ООН, както и в държавни ангажименти и в позиции на многобройни хуманитарни организации. Такива са и доброволците на Планинската спасителна служба на БЧК, които денонощно са в готовност да спасяват пострадали и изгубени хора в планината. Водноспасителната служба на БЧК пък подготвя спасители за осигуряване на безопасността около водните площи, работи усърдно с децата и учениците за създаване на умения по плуване и за адекватна реакция при воден инцидент.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...