Акценти
Начало / Икономика / Българите се интересуват от работа в Румъния, но езиковата бариера пречи

Българите се интересуват от работа в Румъния, но езиковата бариера пречи

Екипи от българи и румънци от двете страни на Дунав създадоха платформа от база данни от работодатели и хора, търсещи работа. Инициативата е в рамките на проект “Създаване на общ пазар на труда чрез мобилност и обучение в региона Олт – Плевен” CB-Labmarket. Това стана ясно на провелата се в Плевен заключителна пресконференция, организирана от Регионалния център за подпомагане на стопанските предприемачи в града. Целта е да се развие общ, конкурентноспособен пазар на труда чрез насърчаване на трудовата мобилност и адаптивността на работната сила, подобряване достъпа до заетост и до новите технологии чрез съвременно обучение.

Базата данни е достъпна за момента на интернет страницата на Бюрото по труда на Олт. От 5 януари досега, само от окръг Олт, в нея са се включили около 200 субекта, уточни Даниел Попеску, ръководител на проекта от Агенцията по заетостта на окръг Олт с център Слатина. Включват се работодатели, безработни, както и хора, които искат да променят местоработата си. Базата данни дава възможност на всички тях след регистрация да намерят реализация на и чрез пазара на труда в двете страни. Тепърва се очаква старта и на възможността за регистрация на българи, защото всяко ново нещо има нужда първо от популяризиране, за да заработи, обясни Попеску. Идеята е още поне две години да има възможност за обмен на информация и за регистрация в системата.

Според Пенка Спасова, председател на Управителния съвет на Регионалния център за подпомагане на стопанските предприемачи в Плевен, се очертава сериозен интерес към професии, свързани с компютърните технологии, с дистанционното обучение, с възобновяемите енергийни източници, както и към част от строителните професии, свързани с въвеждането на нови технологии в строителството. Вече 156 души от Плевенския регион са минали през онлайн обучение по няколко компетенции – компютърни технологии, дървообработване – производство на прозорци, ВЕИ и уеб дизайн. Въпреки това се оказва, че имаме по-големи очаквания от трудовия пазар в Румъния и не познаваме добре съседите си отвъд Дунав. До 20-25% е по-високо заплащането на труда в Румъния в сравнение с това в България, но основният проблем е езиковата бариера.

Пенка Спасова допълни, че имат амбиция базата данни да се поддържа поне две години като в това време се изпробват отново обучителните курсове, в които нещата да се усъвършенстват.

Партньори в проекта са румънските Земеделска и индустриална камара и Агенцията по заетостта на окръг Олт – Слатина, а от българска – Регионалният център за подпомагане на стопанските предприемачи и Българо-германският център за професионално обучение в Плевен.

На снимката: Пенка Спасова и Даниел Попеску

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...