Начало / Общество / Близо 500 плевенчани протестираха пред ЧЕЗ

Близо 500 плевенчани протестираха пред ЧЕЗ

Около 500 плевенчани се събраха днес на протест пред ЧЕЗ заради високите сметки за ток. Протестиращите бяха първоначално на няколко места в града, след което с шествие, придружено от викове „Изчезвайте!” и „Мафия!“ се придвижиха по централните улици до сградата на дружеството.

Оказа се, че организаторите на инициативата са няколко, но явно след това действията са координирани, за да се получи по-мащабен протест. Тръба свиреше патриотични песни през цялото време, а младежи призоваваха българите да се събудят и плевенчани да се присъединят към тях.

290 лв. е последната ми сметка за ток, което е двойно в сравнение с предната фактура от 140 лв., се оплака Мартин Димитров. По думите му, у тях се ползват едни и същи уреди, една и съща площ се обитава от едни и същи хора и двата месеца. „Безобразията, които вършат електрокомпаниите са огромни, но явно не са само тук, след като и в други държави има оплаквания срещу тях. Научих от интернет за протеста и не се поколебах, веднага реших да се включа. А днес на множеството страници във виртуалните страници по темата, живеещ в Америка българин беше копирал и качил фактурата си ток. За 70 квадрата апартамент в Ню Йорк човекът е платил 90 долара и се отоплява само и единствено на ток. А у нас за това нещо се плаща по 300, 400, 500 лева”, разказа младият мъж.

Той уточни, че няма представа какво означава втората част от фактурата за ток и различните видове такси, но е сигурен, че по всяка точка дружествата ще дадат обяснение и изчисленията ще бъдат точни и верни. Според Мартин Димитров е безсмислено да се подават жалби, защото хората не могат да докажат, че са лъгани. „Не може енергоснабдяването на държавата да е в частни ръце, и то на чужденци. Има много методи, с които държавата да накара занимаващите се с този бизнес да се съобразяват, за да може хората да платят това, което са изразходили. Единственият вариант е държавата да се намеси и по някакъв начин или да регулира дружествата, или да ги изгони. Обикновените граждани не сме хората, които трябва да ходим и да търсим как дружествата правят измами. Това е работа на държавата и на държавния регулатор. Нашата работа е да кажем, че сме недоволни!”, беше категоричен Димитров.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...