Начало / Култура / Близо 4 млн. лева допълнителни средства за читалищата отпуска Министерството на културата

Близо 4 млн. лева допълнителни средства за читалищата отпуска Министерството на културата

За първи път от години Министерството на културата дава допълнително 3,9 млн. лева зачиталище Белене подпомагане на читалища  в 237 общини. Средствата са предназначени за частични ремонти, художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд, закупуване на техническо оборудване, библиотечен и друг софтуер.

За да получат средства от допълнителното финансиране, читалищата кандидатстваха с проекти.  Съгласно утвърдени правила всяко читалище можеше да кандидатства за не повече от две от посочените направления.

Експертна комисия, създадена със заповед на министъра на културата, извърши дейности по допускане, оценяване и класиране на проектните предложения на народните читалища, постъпили във връзка с обявената конкурсна сесия за целево финансово подпомагане на дейността им.

Подадени са проекти от 1188 читалища, на обща стойност 40 250 072 лв., като най-голяма е стойността на подадените проекти по направление „Частични ремонтни дейности по сградите на читалищата и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства“  –  общо за 30 374 252 лв.

На първата конкурсна сесия отпуснатите средства са в размер общо на 3 910 954 лв., които ще бъдат разпределени между 773 читалища.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...