Акценти
Начало / Общество / Близо 28 500 лева събра на благотворителен бал фондация „Св. Иван Рилски”

Близо 28 500 лева събра на благотворителен бал фондация „Св. Иван Рилски”

За втори път тази година Фондация „Св. Иван Рилски” проведе благотворителен бал за набиране на средства за безплатни зъбни протези за възрастни хора и за осигуряване на силиконови импланти на жени с карцином на гърдата, претърпели операция.

От дарения, благотворителен търг, томбола и куверти общата сума, събрана в  благотворителната вечер е 28 412 лв. и тя е почти два пъти по-голяма от тази, събрана по време на пролетния благотворителен бал.

Най-скъпо продаденият предмет на търга е икона на Красимир Савов, рисувана върху 400-годишно парче дърво от Рилския манастир. Тя предизвика голям интерес и за нея оспорвано  наддаваха Пепа Цакова, Капка Амзина и Дарин Ангелов. Иконата на Богородица стана притежание на Пепа Цакова /на снимката/ за 2 400 лв. По време на търга бяха закупени още картини, дарени от художниците Мая Ананиева, Огнян Кузманов, Георги Петров, скулптура на Венцислав Василев, диск на тенора Любомир Дяковски – почетен гражданин на Плевен и специален гост на бала, както и пъзел от колекцията на Гери Дончева. Тя беше водеща на вечерта напълно благотворително заедно с актьора от Плевенския драматичен театър „Иван Радоев“ – Веселин Плачков.

Благотворителния бал уважиха с присъствието си над 300 гости магистрати, лекари, бизнесмени, банкери, общински съветници и представители на общински фирми, както и представители на тамплиерите и ротарианците. Сред тях бяха: проф. д-р Димитър Стойков – кмет на Община Плевен, Любка Александрова – кмет на Община Левски, Павлин Сильовски – кмет на община Червен Бряг, Дарин Ангелов – председател на общинския съвет, Дочко Дочев – представител на общински съвет Левски, депутатите от  ГЕРБ – Христина Янчева и Пламен Тачев, Явор Цаков. Едни от най-активните гости по време на търга бяха и Вили Боршукова – Мисис дама на годината 2012, Меги Савова, Капка Амзина – Мисис Баба 2010, Мадлен Иванова – Лейди България 2011 и др.

До момента фондация «Св. Иван Рилски» е финансирала поставянето на 224 зъбни протези на социално слаби възрастни хора от селата Гривица, Върбица, Ясен, Победа и Рибен, съобщи на пресконференция преди началото на благотворителния бал  д-р Елиза Георгиева – управител на фондацията и един от нейните учредители. Тя обяви, че дни преди бала е направена втората операция за поставяне на силиконов имплант, дарен от Фондация “Св. Иван Рилски”, на 39-годишна пациентка от Велико Търново, която е с отстранена гърда преди 5 години. Първата пациентка, която получи като дарение гръден силиконов имплант от фондация „Св.Иван Рилски” е 57-годишна.

Стремежът на учредителите е още много хора да получат стоматологична помощ, както и да се даде шанс на жените с карцином на гърдата да се чувстват пълноценни, тъй като женствеността е факт и след операцията. В тази връзка психолог към фондацията – Илиан Илиев, извършва индивидуални и групови психологични консултации, за да подпомогне социалната адаптация на жените с диагноза рак на гърдата. До този момент са проведени 34 индивидуални и 6 групови консултации. Екипът на фондация “Св. Иван Рилски” работи усилено за повишаване здравната култура на населението с цел превенция и се включи активно в националната кампания „Ангели срещу рака на гърдата”, която се организира от Бизнес лейди клуб. Детелина Смилкова, председател на Бизнес лейди клуб обяви и новата кампания за подпомагане на жените с рак на гърдата – създаване на дърво на живота, украсено с розови панделки, които ще се продават с цел набиране на средства за превенция и борба със заболяването. Такова дърво на живота ще има в почти всички големи градове на страната.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...