Акценти
Начало / Общество / Близо два пъти са намалели регистрираните кандидат-осиновители в страната

Близо два пъти са намалели регистрираните кандидат-осиновители в страната

Според данни на Българската асоциация на осиновени и осиновители в страната има сериозен спад на желаещите да  осиновят дете. Към момента в регистъра на осиновителите са вписани малко над 1 500 души, докато през 2008 г. са били над 2 700. Последните години се наблюдава намаляване на  броя на осиновяванията в страната – през 2015 г. те са били 626, а през 2014 г са били близо 50 повече – 672. В същото време в  регистрите са вписани над 2 500 деца, които очакват своите майки и бащи. Тази статистика съобщи днес Албена Димитрова, директор на Центъра за обществена подкрепа по повод започналата Национална седмица на осиновяването.Цкоментира, че този близо два пъти спад на кандидат-осиновители може да се обясни с икономически причини, но много по-голямо е отрицателното влияние на липсата на подкрепа на обществото и на държавата. В отговор на тези отрицателни тенденции са законовите промени в процедурата за осиновяване, така че изоставените деца да намират по-лесно своите осиновители, подчерта тя.

Във връзка със Седмицата на осиновяването днес в Центъра за обществена подкрепа се провежда Ден на отворените врати.  Ключови цели на този ден е да се информира обществеността и заинтересованите граждани къде, кога и как могат да получат информация, подкрепа и помощ по въпросите за осиновяването на деца, както и да се популяризира акта на осиновяването и да се променят обществените нагласи, обясни директорката на ЦОП.

Според нея през последните години, в резултат на променящите се обществени нагласи, има ново поколение  родители, с модерно виждане за съвременните децата. „Това ново поколение има нужда от ново разбиране и все по-малко осиновители запазват в тайна, че детето е осиновено”, е наблюдението но Димитрова. Но все още тревожи фактът, че не е малък броят на децата, които се срамуват да говорят открито за това.

През миналата 2015 г. в Центъра за обществена подкрепа обучение са преминали 30 семейства кандидат-осиновители и 3 самостоятелни лица. От началото на тази година обучение са преминали 22 семейства. В центъра работи обучителен екип от петима специалисти и  трима психолози. Двама от тези психолози – Стела Михайлова и Силвия Петкова, ще са модератори на в новата инициатива на ЦОП – група за споделяне и подкрепа за кандидат-осиновители и родители, осиновили деца. Срещите ще се провеждат всяка последна събота на месеца в сградата на Центъра за обществена подкрепа. Началото на срещите ще е на 26 ноември от 10 часа.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...