Акценти
Начало / Общество / Близо два пъти по-малко от необходимото са включените в доброволните формирования в област Плевен

Близо два пъти по-малко от необходимото са включените в доброволните формирования в област Плевен

05.11 семинар120 са доброволците, включени в доброволните формирования в област Плевен, при стандартна численост 205. Това стана ясно на провелия се семинар в Областна администрация – Плевен с участието на кметовете на общини, служителите в администрациите, имащи задължения свързани с защитата при бедствия и представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Целта на семинара е да се провери актуалното състояние и готовността на формированията за участие в осигуряването на защита при бедствия и други извънредни ситуации, да се обсъдят евентуалните проблеми и промените в нормативната база, регламентираща тяхната дейност. Беше отчетено, че Общинските съвети на 11-те общини в областта са приели решения за създаването на доброволни формирования. Кметовете на общини са превели в изпълнения решенията, с изключение на общините Искър и Пордим.

Дейностите, които извършват доброволните формирования, са разписани в съответните нормативни документи. Основно става въпрос за спасителни операции, ограничаване и ликвидиране на пожари, операции по издирване и спасяване, извършване на неотложни и аварийно възстановителни работи, оказване на първа помощ, както и други операции свързани със защитата. Отрядите преминават през съответните обучения.

Участниците в семинара се запознаха с измененията в нормативната уредба и с Националната програма за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования през периода 2013-2020 година

До момента в страната са изградени 160 доброволни формирования с 2283 доброволци. 218 общини предвиждат да изградят формирования, като 109 от тях да бъдат самостоятелно действащи или от смесен тип.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...