Акценти
Начало / Общество / Близките на убитата от маршрутка Мариана искат връщане на делото

Близките на убитата от маршрутка Мариана искат връщане на делото

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа от 9.00 часа днес делото за убийството на 22-годишната студентка Мариана Карабулева от Плевен. За заседанието в съдебната палата в София ще дойдат роднини и приятели на загиналата Мариана, почернени майки от други пътно-транспортни произшествия, участници в досъдебното производство.

Трагедията с момичето се случи на 14 февруари 2012 год. в Студентски град. Заедно с годеника си Симеон Прусийски, приятелят му Йордан Добрев и приятелка, Мариана отивала да празнува Свети Валентин и Трифон Зарезан. Момичетата се движели непосредствено вляво до тротоара, който не бил разчистен от снега. Тогава се случило и фаталното – маршрутка на градския транспорт, опитала да изпревари спрял автобус, връхлита върху Мариана и я убива на място.

62-годишният шофьор Димитър Димитров твърди в показанията си, че не е видял групата до последния момент. След удара, той извива рязко волана, забива се в потеглящия от спирката автобус и спира след около 40 метра. А на думите на изпадналите в шок момчета: „Виж какво направи!”, мъжът отговаря: „Ами, стават такива неща”, разказва майката на Мариана – Емилия Карабулева. Според нея, остават много въпроси без отговор – като например кога е започнал оглед на местопроизшествието и защо шофьорът убиец е разпитван чак на другия ден, както и защо официална информация за трагедията от МВР оповестиха чак след три дни? Емилия Карабулева не е съгласна и с наложеното наказание на Димитър Димитров. Шофьорът призна вината си, както и всички факти и обстоятелства по делото. Той е осъден на две инстанции на 3 години затвор условно с 5-годишен изпитателен срок. Шофьорската му книжка е отнета за 6 години.

„Ще искам връщане и ново разглеждане на делото и изясняване на всички детайли около трагедията. За мен това е убийство. Не можеш да убиеш на пътя и да стоиш безучастно, пушейки цигара, без дори да опиташ да помогнеш. Шест месеца след като загубих дъщеря си, заради случилото се си отиде и съпругът ми – не издържа и получи инфаркт”, разказва Емилия. И е категорична, че ще продължи да настоява и да се бори виновният да изтърпи полагащото му се наказание. Но не условно.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...