Акценти
Начало / Икономика / Биоземеделци с отворено писмо до българските евродепутати

Биоземеделци с отворено писмо до българските евродепутати

Отворено писмо до българските евродепутати изпратиха от Българска асоциация „Биопродукти” и Фондация за околна среда и земеделие. Писмото е във връзка с днешното гласуване на мандат за реформата на Общата селскостопанска политика в Страсбург.

Биоземеделците настояват, че за да се промени основно политиката на ЕС по отношението на земеделието и производството на храни в посока устойчиво развитие в следващия програмен период 2014-2020 год., ЕС трябва да настоява тази политика след 2013 год. да бъде в състояние да осигури дългосрочно устойчиво развитие на селските райони и да гарантира производството на здравословни храни. Постигането на по-зелено и по-справедливо финансиране на селското стопанство както и даването на приоритет на биологичното земеделие трябва да е водещ модел за устойчиво земеделие, пише още в отвореното писмо.

Според авторите му, проектодокладът на Комисията по земеделие прави „крачка назад” в някои от вече договорените области и поставя акцент върху неясни насоки за подпомагане. Той също така не успява да гарантира висококачествена земеделска продукция и добро управление на природните ресурси, които са необходими във връзка с изменението на климата и увеличаващата се безработица в българските селски райони.

„С вашия вот вие ще решите съдбата на българското село – дали ще го обречете на изчезване или ще го превърнете в привлекателно и доходоносно място за живеене през 2020”, завършва писмото до българските евродепутати.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...