Акценти
Начало / Икономика / Бизнесът търси мотивирани работници, безработните – добре платена работа, стана ясно на трудова борса в Плевен

Бизнесът търси мотивирани работници, безработните – добре платена работа, стана ясно на трудова борса в Плевен

Близо 30 работодателски организации и над 150 търсещи работа участваха в шестата по ред обща трудова борса, организирана от Бюрото по труда в Плевен. Тя беше открита от директора на Бюрото по труда Недко Лачев, който представи действащите и предстоящи да стартират от 1 октомври програми за насърчаване на заетостта. На откриването на борсата присъства и зам.областният Тошко Гетов, който подчерта, че проявеният голям интерес  от страна на работодателите и от страна на наемния труд е гаранция, че срещата няма да протече формално.

В борсата участваха работодатели от сферата на шивашката промишленост, строителството, хлебопроизводството, търговията, машитостроенето, металургията, хотелиерството.

Борсата приключи с реално обявени 15 работни места. Търсят се както специалисти, така и работници. Тази поредна среща между бизнеса и търсещите работа за пореден път очерта голямото разминаване между изискванията на предлагащите работа и изискванията на търсещите. На първо място сред изискванията си работодателите поставяха мотивация за работа и защитена с възможности и знания диплома, а търсещите искаха преди всичко високо заплащане, което да отговаря на образователния им ценз.

За съжаление трудно се намира добре платена работа в Плевен за специалисти, коментираха безработни. В повечето случаи се обявяват свободни работни места за швачки, сервитьори, търсят се нискоквалифицирани работници, сподели младеж, който доскоро е работил Гърция. Кризата там обаче го принудила да се върне в България. Търся хубава работа, каза той, обяснявайки, че под хубава работа разбира добре платена.

Друг участник в срещата пък препоръча да бъдат канени и представители на чужди фирми. Мотивът му – те имат по-голяма възможност за наемане на работна ръка, предлагат по-добро заплащане и възможности за развитие.

Оказа се, че не малко от търсещите работа са готови да започнат на по-ниско ниво, но да имат реална перспектива за кариерно развитие. За съжаление тук  рядко има подобен шанс, коментираха те.

Проблемът е в това, че все по-трудно се намира квалифицирана работна ръка с мотивация за работа, на диаметрално противоположна позиция застанаха работодатели.  Безрботните трябва да са наясно не само каква работа търсят, а реално какво могат да правят, каза работодател от хотелиерския бранш. Наскоро той обявил работно място за готвач и от 15-те кандидати, не одобрил нито един, защото се оказало, че просто не могат да готвят. Въпреки това, той е доволен от борсата и две от обявените места са негови, за които вече е насрочил интервюта.

Основният проблем на работодателите, които търсят работна ръка, е, че идват млади хора с диплома в ръка, но не могат дори автобиография да си напишат, изказа мнение млада жена с фирма в областта на търговията и услугите.  И според нея във  все по-сериозен проблем се превръща нежеланието на младите хора да работят. Да, искат да получават много пари, но насреща  дават твърде малко, със съжаление сподели тя и допълни, че в основата на проблема е некачественото обучение.

Въпреки тези разминавания между бизнеса и наемния труд и двете страни са на мнение, че подобни срещи са полезни. И изразиха надежда, че реален резултат от тях ще има.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...