Акценти
Начало / Икономика / Безработни обсадиха днешната Трудова борса, но много останаха разочаровани

Безработни обсадиха днешната Трудова борса, но много останаха разочаровани


трудова борса

Истинска обсада от безработни се получи на днешната Трудова борса, организирана от Бюрото по труда в Плевен. Зала „Плевен” на Областната администрация се оказа почти тясна да побере десетките, дошли с надежда да си намерят работа.

Заявление за участие в борсата бяха подали над 30 работодатели, но не всички имаха реално предложение за свободни работни места. Това стана ясно веднага след представянето им и мнозина от безработните започнаха да напускат залата преди още да са се опитали да говорят с представители на фирмите.

За съжаление пазарът на труда не се получи както беше замислен – имаше много безработни, но малко работодатели с предложения за реални работни места, коментираха представители на голяма шивашка фирма в Плевен. Те самите обявиха 30, които разкриват по проект, насочен към осигуряване на заетост на безработни до 29 години. За съжаление не проявиха интерес към предложението ни, затова ще поискаме от Бюрото по труда да ни организира среща с млади безработни, за да можем да си поставим условията и да им  разясним условията за наемане на работа по проекта, обясни инж. Светлина Маринова.

И на тази трудова борса, както и на организираните досега, основното разминаване между работодатели и търсещи работа беше по отношение на заплащането. Другото основно разминаване е между това, какво предлагат като квалификация и възможност безработните и това, което търсят работодателите.

Сред дошлите да търсят работа днес беше и току що завършил юрист. „Това е първият ми сблъсък с търсенето на работа и по-скоро съм любопитен какъв е процесът”, обясни младият мъж. Досега той е търсил работа единствено по обяви в интернет, но основният проблем е, че няма стаж, а работодателите, без изключение, поставят като условие за наемане на работа юридически стаж минимум 2-3 години. ”Дал съм си срок от няколко месеца и ако не намеря подходяща работа в Плевен, ще се ориентирам към по-големите градове в страната, където шансът да си намеря работа е значително по-добър”, категоричен беше той.

За около час  и нещо трудовата борса приключи с реално заявени 40 работни места, основно в шивашки фирми.

В работата на трудовата борса днес участие взе зам.-областният управител Енгин Кючуков и председателят на КНСБ в Плевен – Янчо Андонов. Директорът на Бюрото по труда – Недко Лачев, запозна работодателите и дошлите над 200 безработни с отворените програми, които дават възможност за осигуряване на заетост.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...